Монетата с номинал 1 британска лира (1,33 долара) и класическа

...
Монетата с номинал 1 британска лира (1,33 долара) и класическа
Коментари Харесай

Излиза от обращение старата класическа монета от една британска лира

Монетата с номинал 1 английска лира (1,33 долара) и класическа кръгла форма, направена от едноцветен метал, през днешния ден излиза от обращение във Англия. Такова решение взе Кралският монетен двор. Отсега нататък публично разпространяване в Обединеното кралство ще има единствено новата монета с поръбени краища, пусната в обращение през март тази година, съобщи ТАСС.

Новата дванайсетоъгълна лира е малко по-лека и по-тънка от кръглата остаряла: тежи 8,75 грама вместо 9,5 грама и е с дебелина 2,8 милиметра вместо 3,15. Освен това е двуцветна: краищата й са направени от златист никелов месинг, а централната част - от сплав на никелова основа със сребрист цвят.

Нов е и дизайнът на монетата, която наподобява на еврото. От противоположната страна, по предложение на 15-годишния Дейвид Пиърс, спечелил състезанието на министерството на финансите, са изобразени роза, праз, бодил и детелина - знаците на четирите народи на Обединеното кралство - засадени в кралска корона. От лицевата страна е нов портрет на кралица Елизабет Втора - петият подред върху английска монета, показва Франс прес.

Решението за основаване на новата монета беше взето, с цел да се противодейства на фалшификациите. Според Кралския монетен двор 3 % от старите монети от една лира са имитации, равняващи се на сума от 45 милиона английски лири (50,41 милиона евро).

От появяването й през 1983 година, тази монета е била изсечена в два милиарда екземпляра. Тя размени банкнотата от една лира, откакто Монетният двор реши, че е прекомерно скъпа за произвеждане по отношение на краткотрайния й "живот " - приблизително девет месеца.

Новата монета ще бъде изсечена в 1,5 милиарда екземпляра и е "най-сигурната в света ", увери при започване на седмицата шефът на музея на Монетния двор Кевин Кланси, представен от Агенция Франс Прес.

Пусната в обращение на 27 март, новата монета има за цел да размени напълно остарялата от през днешния ден. Макар от старите екземпляри към този момент да са изтеглени 1,2 милиарда, остават още към 500 милиона измежду популацията.

Веригата магазини Паундленд (Poundland), където съвсем всички артикули костват по една лира, удължи до 31 октомври периода, в който клиентите й ще могат да заплащат със остарялата монета.

Основните банки в страната - Барклис (Barclays), Натуест (Natwest), Лойдс (Lloyds), както и Сантандер (Santander) - също оповестиха, че ще не престават да одобряват кръглата монета от една лира и след 15 октомври. Същото важи и за пощенските гишета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР