Mondelēz International, собственик на завода за шоколад в град Своге,

...
Mondelēz International, собственик на завода за шоколад в град Своге,
Коментари Харесай

Българската фабрика, която произвежда шоколади за 6 континента

Mondelēz International, притежател на завода за шоколад в град Своге, е вложил 22 милиона лв. във въвеждането в употреба на нова пакетажна линия за шоколадови бонбони. Тя е измежду най-бързите в света и може да създава и пакетира до 6 600 бонбона в минута, или 330 кутии, описаха от компанията на събитие, отдадено на две годишнини - 25-ия рожден ден на шоколадите " Своге ", както и 25 години от придобиването на фабриката от компанията - тогава Kraft Jacobs Suchard.

Само за последните 10 години компанията е вложила над 106 милиона лв. в град Своге и района, уточни Анна Маринкова, началник на завода. През идващите години предстоят и нови инвестиции в индустриалните линии, като се планува замяна на машините и разширение на активността, заяви Ивайло Найденов, общоприет управител за България, Румъния, Албания и страните от някогашна Югославия.

Производствени върхове в Своге

Очаква се през 2019 година заводът в град Своге да доближи размер от над 32 хиляди тона шоколадови произведения - най-високият размер създаван в миналото в нея. За съпоставяне, през предходната година производството е било към 29 хиляди тона.

Любопитни обстоятелства:
За 25 година са създадени над 377 000 тона шоколад в завода в гр. Своге Всеки шоколад изминава 2 км в завода, a приблизително 44 души са нужни, с цел да доближи до магазина В завода в Своге се създават по 225 шоколада " Своге " в минута
В Своге се създават с изключение на локалните търговски марки " Морени ", " Своге " и " Сезони ", и международни марки като Milka, Cadbury, Suchard, Lacta, Alpen Gold, Figaro, Karuna и други. Общият брой на продуктите, които се създават там, е над 150.

Заводът е определен за производството на предопределените за английския пазар Cadbury поради високото качество на надзор. За тях е основана специфична индустриална линия. Найденов уточни, че заводът е нараснал производството им преди Brexit и е запасил с задоволителен размер английската компания.

Продукцията от Своге се изнася в голям брой други страни, с изключение на Англия - цели 40 страни на 6 континента, съобщи Анна Маринкова, шеф на завода. Едва към 30-35 % от създаденото остава в България

Голямото нарастване на производството идва тъкмо преди 10 години, когато Mondelēz International взема решение да сплоти производството в България и Румъния в град Своге. Така от към 7 000 тона продукция годишно, тя скача до над 32 хиляди през 2019 година
 Светла Лесова: В България се създават шоколади Milka за цяла Европа
В България се създават шоколади Milka за цяла Европа

Mondelez влага 20 милиона в завода си в Своге през тази и последваща година

Заводът в Своге може да бъде проследен до далечната 1901 година, когато Велизар Пеев отваря произвеждане на шоколад в София. По-късно обаче той се мести в Своге, а през 1935 година дефинитивно затваря индустриалните мощности в столицата и мести всичко в по-малкия град. През 1947 година фабриката е национализирана, а попада още веднъж в частни ръце през 1994 година
 Заводът през 1965 година
Източник:

Заводът през 1965 година

За 25 година са създадени над 377 000 тона шоколад в завода.

Пазарен водач

" Монделийз България " е пазарен водач при шоколадовите артикули в България, като има към 30-35 % пазарен дял, до момента в който идната компания е с под 10 %. При шоколадите пазарният дял е цели 60 % - всеки втори продаден шоколад в България е Milka, споделя Найденов.

Към днешна дата в завода са заети близо 550 души, като в пиковите месеци техният брой пораства и до над 600.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР