Монбат е най-големият производител на батерии в Източна Европа със

...
Монбат е най-големият производител на батерии в Източна Европа със
Коментари Харесай

"Монбат" преговаря да купи завод за акумулатори в Тунис

" Монбат " е най-големият производител на акумулатори в Източна Европа със фабрики в три страни - България, Румъния и Сърбия.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Цената на договорката не се оповестява към този момент, само че инвестицията ще е над 5 млн. евро през идващите две години
26 юни 2017
Компанията ще цели развиване в новите технологии за произвеждане на акумулатори
7 мар 2017

Българската компания " Монбат " договаря за закупуването на цех за батерии в Тунис, излиза наяве от известие до Българска фондова борса-София. Новината идва по-малко от два месеца, откакто сдружението закупи две немски компании за литиево-йонни акумулатори - Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany.

Финансов разбор до края на ноември

В известието до борсата се споделя, че на 16 август " Монбат " АД е подписала писмо за желание с главните акционери на обществено сдружение от акумулаторния бизнес в Тунис – Assad, за покупката на мажоритарния дял от капитала на компанията. Окончателното решение за придобиване ще бъде взето след осъществяване на дю дилиджънс на компанията, който се чака да завърши в края на ноември тази година.

Сключването на договорката зависи от окончателното решение на страните, както и от утвърждението от съответните институции на финансовите пазари, ако такова е належащо.

Според информацията в уеб страницата на тунизийската компания, тя проектира, създава и рециклира акумулаторни акумулатори. Продукцията й се предлага в редица браншове – автомобилната промишленост, морското мореплаване, слънчевата сила, компютърните технологии и телекомуникациите. Дружеството е основано през 1974 година и в него работят 750 души. Продава продукцията си в страните от Европейски Съюз, Африка, Близкия изток и Индия. Последните финансови данни на уеб страницата на компанията са доникъде на 2013 година и са в динари. Пак по по-стари данни - към 2014 година, годишното произвеждане на компанията е 1.3 млн. акумулаторни акумулатори.

Тунизийската компания има взаимно сдружение с американския водач в производството на акумулатори Enersys. Американската компания пък е притежател на едноименния цех за промишлени акумулатори в Търговище.

Последните придобивания

Това не е първата сходна договорка, която българската компания приготвя през тази година. В края на юни " Монбат " разгласи, че купува две немски компании за литиево-йонни акумулатори - Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany, които ще бъдат слети в EAS Batteries. Подробности за покупко-продажбите ще бъдат оповестени, откакто дефинитивно приключат, обясниха тогава от сдружението. Целта на придобиванията е " Монбат " да диверсифицира бизнеса си, като навлезе в нова ниша на пазара на литиево-йонни енергийни решения. През идващите две години българската компания ще вложи над 5 млн. евро в съоръжение и уголемение на екипа.

" Монбат " продължава положителното си развиване, като консолидираните доходи на групата са нарастнали с 34.2% през първото полугодие и са достигнали 150.9 млн. лева За същия интервал облагата се е нараснала с 21% на годишна база до 17.09 млн. лева Акциите на " Монбат " АД са поскъпнали с малко над 58% за последните 12 месеца до 11.35 лева за брой, а пазарната капитализация е достигнала 442 млн. лева

През март управлението показа петгодишна тактика и предвижда устойчиво повишаване на приходите си и облагата до 2021 година За интервала чистият финансов резултат ще нарасне по отношение на 2016 година 2.6 пъти до близо 38 млн. евро за 2021 година Амбициите на " Монбат " са през идващите пет години да навлезе на целеви пазари посредством хибридна тактика за напредък – по едно и също време посредством увеличение на производството и дистрибуцията. Освен това сдружението ще търси специализиране в 3 категории – преработване, нови технологии за произвеждане на акумулатори и повишение броя на продуктовите решения в региона на енергийното ръководство.

В момента " Монбат " е най-големият производител на акумулатори в Източна Европа със фабрики в три страни - България, Румъния и Сърбия. Компанията изнася продукцията си в над 60 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР