„Монаси е имало и ще продължават да съществуват. Монашеството е

...
„Монаси е имало и ще продължават да съществуват. Монашеството е
Коментари Харесай

Книга разказва за монаси, които в XXI век живеят по начина, от преди 1 000 години

„ Монаси е имало и ще не престават да съществуват. Монашеството е един своебразен път, по който вървят тези, взели решението по този метод да служат на Бог, на църквата, на вярата и в молитва, усамотение и смирение да изпълнят своята отговорност пред всички. “ Това показа пред Actualno.com преподавателят в катедра „ История и археология “ на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ доцент Пламен Славов. Той е родом от Асеновград, само че в този момент живее в Карлово. Повод за визитата му в родния град бе показване на новото му забавното произведение „ Историческа традиция и модерни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора (XVIII-XXI в.) “, което по едно и също време събира в себе си персонални впечаатления и обстоятелства от историята.

Пред асеновградчани създателят напомни, че Света гора постоянно е била опора, леговище и светилник на православието. А за Атон описа, че е единственият православен отшелнически център, който съществува без спиране от 1 000 години. Доцент Славов показа, че за него писането е тестване, предизвикателство и едновремнно с това, носи задоволство. То е развой и резултат от дългогодишна целенасочена работа, обвързвана с анализирането на документи и източници, изявления, излседвания в България и чужбина. Ценно е, тъй като посредством книгите читателят получава опцията да извърви пътя, по който минава излседователят.
Пламен Славов е минал стотици километри, с цел да реализира поклонничество, което незабавно го е въодушевило да напише книгата „ Историческа традиция и модерни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора (XVIII-XXI в.) “. Авторът е посетил освен Света гора и съветския манастир „ Свети Пантелеймон “, само че и Зографския манастир, Йерусалим и Витлеем. Той споделя, че усещанията, които се натрупват, мъчно могат да бъдат разказани в думи. Те би трябвало да се изживеят. А посланието, което книгата отпрравя към читателите, е, че тази историческа традиция на православното поклонничество е оживяла и се е развила в продължение на хилядолетия и ще продължи да бъде основата за подсилване и опазване на православната религия.
Книгата на доцент Пламен Славов е теоретичен труд, само че в нея особено внимани заслужава фактът, че към днешна дата православните отшелнически общонсти в 20-те манастира, подчинени на Светия синод на Вселенската патриаршия, не престават да живеят по метода, по който са наследили уставите на първите отшелнически общества в православната традиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР