МОН публикува промените, които ще засегнат провеждането на конкурси за

...
МОН публикува промените, които ще засегнат провеждането на конкурси за
Коментари Харесай

Обявиха промените за избор на директори, които прекратиха конкурса в над 30 училища в Пловдивско

МОН разгласява измененията, които ще обиден провеждането на състезания за шефове в държавните и общинските учебни заведения. Те касаят Наредба 16 и са оповестени на уеб страницата на просветителното министерство за публично разискване. Измененията са съобразени с решението на Върховния административен съд от юни 2023 година, който анулира текста за присъединяване на представител на МОН в комисиите по осъществяване на състезанията.
Прочетете още
Припомняме, че поради въпросните промени дни преди началото на образователната година бе преустановен състезанието за шеф на над 30 учебни заведения в Пловдив и региона. Това стана със заповед на Антоанета Пакова, която към оня миг бе отпред на РУО-Пловдив.

От оповестения нов текст на Наредба 16 излиза наяве, че мястото на представителя на МОН в комисиите се предлага да бъде заето от още един представител на Регионалните ръководства на образованието . След влизане в действие на промените членовете, представящи РУО, ще станат трима. Заедно с тях в комисиите ще влязат представител на общинска администрация и представител на публичния съвет в учебното заведение.

Прави усещане още една смяна – на член 20 от нормативния акт. Той визира изпита, който претендентите за директорския пост поставят. До момента той се състоеше от тест и решение на проблем, които се генерират в деня на изпита и се изпращат по модули от МОН.

Според промени оттук нататък Министерството на образованието и науката ще организира изработването на тестванията, въпросите със свободни отговори и въпросите и даването им при осъществяване на състезанието за заемане на длъжността " шеф " на държавните и общинските учебни заведения.

С изменението се цели прецизиране на досегашния режим , показват от МОН. Същият неведнъж е ставал обект на рецензии от претенденти, които се тормозят от нагласени процедури и авансово съобщаване на изпитните задания на избрани кандидати за директорското кресло.

След приключване на периода за публично обсъждани и приемане на новите промени, РУО-Пловдив може да пристъпи към назначение на нова процедура за избиране на шефове на над 30 просветителни институции в града и региона. Това евентуално ще стане най-рано през ноември. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР