МОН планира нова операция по оперативната програма Наука и образование

...
МОН планира нова операция по оперативната програма Наука и образование
Коментари Харесай

МОН отпуска 40 млн. лв. за университетите

МОН възнамерява нова интервенция по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " за 40 милиона лв.. Това разгласи на семинар в Правец заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.
" Средствата ще са предопределени за университетите, с цел да влагаме в ефикасното ръководство на висшите учебни заведения, в правенето на стратегически цели, на вътрешна и външна самостоятелна интернационална оценка на техния потенциал. Целта е да се види къде са преимуществата на университетите, какви са техните профили, защото няма по какъв начин да влезем в европейските академични мрежи или в огромните планове по програмата " Хоризонт Европа ", в случай че висшите ни учебни заведения нямат характерни посоки, с учени, с научна инфраструктура, с изявления и патенти ", сподели още тя.
Тя изясни, че евентуално тази нова скица ще стартира до края на годината, като се цели да се дефинира предприемчивостта на университетите, а бизнесът да взе участие в стратегиите им. " По този метод ще може да се види кои са районите, университетите и направленията, в които би трябвало да влагаме през новия програмен интервал ", сподели Ангелиева. Тя заяви, че всички държавни и частни университети ще могат да вземат участие с планове в тази нова интервенция по Оперативна програма, само че от години от Европейска комисия желаят нашите университети да се състезават и да има конкуренция сред тях. " Има шест посоки, свързани с университетите и те са за ефикасното ръководство, за модернизирането на образователните стратегии, за интернационализацията, за потреблението на цифровите технологии в образователните стратегии, за увеличение на научноизследователския капацитет и за рационализиране на уменията и знанията на преподавателите ", разясни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР