МОН излезе с важна информация за кандидатстването и преместването на

...
МОН излезе с важна информация за кандидатстването и преместването на
Коментари Харесай

МОН с важна информация за кандидатстването на ученици

МОН излезе с значима информация за кандидатстването и преместването на възпитаници. Ведомството желае да отпадане условието при кандидатстване за банкет в V или в VIII клас да се показват копия на документи като свидетелството за главно обучение. Тази информация ще се обменя служебно сред институциите. Това планува план за смяна в Наредба №10 за организацията на дейностите в учебното обучение, оповестиха от просветното ведомство. Облекчението ще важи и при пренасяне на възпитаник от едно учебно заведение в друго.

Родителят ще подава единствено заявление в учебното заведение, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете учебни заведения ще се осведомят взаимно по длъжностен път, като документите – уверение за пренасяне и други, ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде осведомен в края на процедурата без да се постанова да посредничи в връзката сред двамата шефове. За превъзмогване на неудобството за родителите, децата, чиито братя и сестри до 12 години към този момент са възпитаници в обещано учебно заведение, ще се разпределят в първа група без значение от адреса, на който са регистрирани. Предлага се също сполучливо приключилите в чужбина клас, подобаващ на IV или на VII клас в България, в годината на кандидатстване да могат да се одобряват по държавния план-прием. С смяна в Наредба №11 за оценяването се отстранява и условието за предпазване на класните и на контролните работи от учителя и планува даването им на ученика за противоположна връзка към родителите.

Предвижда се да отпадне и закрепеният период до 2020-2021 година за прекосяване напълно на едносменен режим във всички учебни заведения. Това се постанова заради различите проблеми към основаване на нужните условия. Всеки шеф на учебното заведение ще би трябвало да създаде проект и дружно с общината да дефинират по кое време полудневната организация на образователния ден ще стартира да се реализира преди обяд. До 15 декември 2018 година всяка община показва на министъра на образованието и науката за одобряване проектите. Заложен е и специфичен ред за координиране с финансиращия орган – общината, и с началника на РУО, когато броят на местата за I клас в плана на учебния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия регион за обсег на учебното заведение.

Директорът съгласува опцията за обезпечаване на целодневна организация за всички възпитаници, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим. Той е задължен да се съобрази със мнението на началника на РУО при одобряването на броя на паралелките за I клас. Това условие се вкарва, с цел да се обезпечат условия за качествено обучение. Регламентират се още продължителността и времето за образуване на туристическите пътувания като детски лагери, екскурзионно летуване, походи, учебни заведения измежду природата, ски ваканции и други екскурзии. Те ще могат да се провеждат от учебното заведение по време на ваканциите и почивните дни, а през образователно време – за не повече от 3 образователни дни, с цел да не се отразява на качеството на образованието. Часове по електронно ръководство и медийна просветеност, както и по сигурност и придвижване по пътищата включва план за изменение на Наредба № 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното обучение. Електронно ръководство и медийна просветеност ще се учат от четвърти до седми клас, както и от девети до единадесети клас. В образованието по гражданско обучение в област на подготвеност „ Права на индивида “ се прибавят нови резултати, свързани с корупцията, дискриминирането и неравноправието. Часове по пътна сигурност ще има през целия курс на образование, в това число и в детските градини. За най-малките се възнамерява осъществяване на занимания с най-малък годишен брой – по 5 за първа и втора група, 6 – в трета група и 7 – в четвърта. Тези часове се вкарват след голям брой срещи с представители на разнообразни институции и неправителствени организации, с които е коментирано, че културата на придвижване по пътищата се основава в най-ранна възраст.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР