МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това,

...
МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това,
Коментари Харесай

МОН поне засега няма да отменя изпитите след 4 и 10 клас

" МОН има разнообразни сюжети съгласно развиването на епидемиологичната обстановка. Това, което приказваме през днешния ден по отношение на периоди и типове изпити, на следващия ден може да не е годно. Но н а този стадий не приказваме за отпадане на външното оценяване (НВО) ", -разкри в предаването " Преди всички " на БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.
" Външното оценяване след 4 клас има значима роля, обвързвана с опцията след този стадий учениците да продължат в избрани учебни заведения, а в актуалната обстановка е застрашено провеждането на олимпиади и надпревари, които са балообразуващи за тези възпитаници.
Начални учители желаят анулация на " дребните матури " по български език и математика
" Отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените учебни заведения, тъй като е обвързвано с опцията те да продължат образованието си ", акцентира тя.
Според нея през днешния ден възпитаници, учители и цялото общество са сложени в изискванията на цивилен изпит.
" Нима граматиката по български език се учи във втория период на 4 клас? ", попита тя.
Предложението за отпадане на националното външно оценяване след 4 и 10 клас поради изключителната обстановка пристигна след извършена електронна анкета измежду работодателите в системата на образованието. Те оферират още за изпитите след 7 клас да важи единствено материалът от първия образователен период.
" Основната цел на НВО след 4 и 10 клас е да мери равнището на съответния стадий във връзка с завършването му, само че тази година сме в изключителна обстановка с всичките й негативи.
1436 учебни заведения не организират занятия
Дори образователният развой да се възвърне на 13 април, организацията на изпитите след 7 клас и на матурите за гимназиалния стадий ще бъде затруднена ", разяснява Диян Стаматов - шеф на столичното 119 учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в просветата.
Той опроверга тезата, че отпадането на външното оценяване ще бъде метод да не излизат нескрито минусите на настоящето онлайн образование на децата.
" Ние сме за първи път сложени в такава обстановка - да прилагаме отдалечена форма на образование с другите й детайли. Това, което сега се учи, е в много неравнопоставени позиции ", посочи Стаматов по отношение на отдалечените форми на образование, които ползват учебни заведения в огромните градове и по-малките образователни заведения в отдалечени региони на страната.
" Знанията, които сега учениците получават, са доста по-значими от обичайна форма на образование и в тази среда децата се усещат най-комфортно. Но новите познания, които ще получат до края на образователната година, не биха били идентични на всички места и съпоставими с дневната форма на образование. В момента нямаме оценяване, което е главният претекст на учениците да учат, само че това не трябва да ги демотивира, за първи път е толкоз значима тяхната самодисциплина ", добави той.
По думите му НВО в действителност мери стадия, само че типът, в който то се организира от 2016 година досега, не е най-хубавият.
Според него по-подходящ формат е сложен изпит с на практика въпроси и задания, свързани с метода на мислене на децата в 4 клас, а не диференцирани изпити по разнообразни предмети, да е напълно игрово и да не е стресиращо, каквато е практиката от последните години.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР