МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма

...
МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма
Коментари Харесай

Проф. Галин Цоков: МОН и Агенцията по безопасност за движението ще създаде програма за обучение на учениците

МОН и Агенцията по сигурност за придвижването ще сътвори стратегия за образование на учениците, с цел да може да се увеличи сигурността им на пътя. Но това не е задоволително, тъй като даже и човек да пресича вярно, той отново е застрашен. Обществото ни към момента разрешава да се случват такива неща. Това сподели нощес министърът на образованието Галин Цоков в предаването „ Защо, господин министър " по бТВ.

Трагедията със гибелта на 15-годишния Филип съгласно него може да има положителен резултат към непримиримостта и нетърпимостта на младежите към протичащото се по пътищата.

Във връзка с предстоящите блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани учебни рейсове.

„ От тази образователна година 100 хиляди възпитаници употребяват този безвъзмезден превоз по 5000 маршрута. От вашето студио приканвам протестиращите да пропущат децата. "

Промените в просветителната система не може да се случи бързо. Трябва да се работи в няколко направления. „ Основната задача ще бъде по какъв начин да структурираме образователното наличие в рамки, които са ориентирани към образуване на умения и компетентности на децата. Нашите упоритости и това, което би трябвало да създадем с депутатите, е смяна в Закона за учебно и предучилищно обучение, обвързвана със структурираното на образователното наличие. Ако то се структурира по този начин, че учениците да имат умения и компетентности, а освен възпроизвеждане на познания, служещи за образуване на оценки, нашата система може да се промени ", добави министърът.

Промените в изпитите на седмокласниците са единствено началото, изясни той. „ Ще продължим да работим в тази посока. Това не е същностната смяна в системата за оценяване. Нашата концепция и това, върху което ще работим, е оценяването върху умения и компетентности, а освен на познания ", акцентира Цоков.

В момента изпитите са ориентирани към възпроизвеждане на познания. С частни уроци и школи те образуват модели на решение на задания, изясни просветителният министър. „ Ако дилемите бъдат умело насочени, свързани с уменията и практическото използване на знанието на учениците, тогава ще отпадне нуждата от частни уроци ", разясни той.

Доброто обучение е това, което прави децата и учениците знаещи, изследващи, способени и на първо място - щастливи, съобщи той.

Има предложение за смяна на началния час за учебните заведения - 8.00 часа. Ще има изключения за учебни заведения, в които учениците са на двусменен режим, добави той.

Той се разгласи срещу смяна на датата на първия образователен ден на 1 септември.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна инспекция след необикновен случай в пловдивското приблизително учебно заведение „ Найден Геров ", в което на умряло дете са писани оценки.

„ Това минава всевъзможни правила. Това е нещо, което надълбоко развълнува всички сътрудници. Най-тъжното е, в случай че инспекцията откри и други случаи и в други учебни заведения. На базата на отчета ще забележим какви санкции могат да се наложат ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР