Моментална реакция след антибългарската постъпка на македонския премиер Зоран Заев

...
Моментална реакция след антибългарската постъпка на македонския премиер Зоран Заев
Коментари Харесай

Проф. Константинов стряскащо: Съвсем близо е голямата опасност Турция и Гърция да се сбият, а българската армия...

Моментална реакция след антибългарската постъпка на македонския министър председател Зоран Заев липсваше както от страна на премиера Бойко Борисов, по този начин и на президента Румен Радев. Това сподели пред „ Фокус “ политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Той посочи, че главните политически сили се упрекват за неща, за които самите те могат да бъдат упрекнати, в тази ситуация бавната реакция по подобен значим външнополитически въпрос.

По-бързи дейности от страна на президента са нужни и по въпроса за българската войска, разяснява политическият анализатор. „ Аз не виждам през последните 25 години някой да е направил нещо изключително потребно за българската войска. Всички държавни управления през тези години могат да бъдат упрекнати в неглижиране на проблемите в армията ни. А която страна няма войска, ще се наложи да храни непозната войска – това е една остаряла мисъл на Наполеон. Прав е президентът Румен Радев, че би трябвало да се работи по-интензивно, само че това трябваше да се направи още от предходните държавни управления. Каквото било – било, нека в този момент с общи старания институциите в България извърнат нужното внимание на армията, с цел да я приготвят за съответните закани. Цялата политическа класа би трябвало да е обединена в лицето на тези рискове: няма ръководещи и съпротива, няма ГЕРБ и Българска социалистическа партия – би трябвало да има единствено народен интерес “, разяснява проф. Михаил Константинов.

Той изясни, че в случай че Гърция и Турция се „ сбият “, както постоянно е било в предишното, България ще стане главен фактор на южния фланг на НАТО и отговорностите ѝ неведнъж ще набъбнат. Възможно е Турция да замрази участието си в Алианса, предвижда анализаторът.

Проф. Константинов добави, че тези рискове са напълно близо и е време българската войска да бъде готова за тях.

Той разяснява и заформилия се неприсъствен спор сред президента и ръководещите към несебърския необут Димитър Желязков. „ Свързаността сред политиката и престъпността, изключително по Черноморието, където е най-видна, би трябвало да бъде прекъсната. Господин Димитър Желязков е съветник в една компания, в която изпълнителен шеф е някогашния началник на полицията в Бургас, на който брат му е началник на пандизите. Отново същата обязаност.

Една от главните функционалности на българският президент е да бъде обединител на нацията. Това не значи, че той няма право да подлага на критика обособени порочни практики, в противен случай, има цялостното право, и дори бих споделил и моралното обвързване. Но президентът не би трябвало да оставя възприятието, че е на страната на една от двете политически сили “, уточни още той.

Политическият анализатор проф. Михаил Константинов сподели още, че е комично да се търси виновността в избрана партия за създалата се обстановка във връзка с Димитър Желязков, и посочи, че това е порочна процедура, която би трябвало да бъде последователно изоставена. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР