Момчиловци. Тодоровден е един от най-колоритните празници в Момчиловци, който

...
Момчиловци. Тодоровден е един от най-колоритните празници в Момчиловци, който
Коментари Харесай

Сийка Суркова, кмет: Запазваме основните акценти в Тодоровден – конните игри, надпревари и кушията, както и въведения преди три години конкурс за народна носия

Момчиловци. Тодоровден е един от най-колоритните празници в Момчиловци, който тази година ще се организира на 16 март, събота от 11.00 часа. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян кметът на селото, Сийка Суркова. По думите й, програмата е разнообразна и цветна, а празникът се организира за 24-та поредна година в селото. „ Тодоровден, прочут като Конски Великден, е белязан с конските кушии и надпревари в разнообразни дисциплини. Запазваме главните акценти в празника – конните игри, съревнования и кушията, както и прелюдия преди три години конкурс за национална носия и пожелателен, само че не наложителен дрескод. Всеки, който желае може да се облече с националната носия, с цел да се веселим дружно и да станем очевидци на зрелищната конска конкуренция “, прикани Суркова. Тя добави, че ще има конкурс за национална носия в няколко категории – има награди за цяло семейство, за мъжка, дамска, и детска носия за момиче и момче.
След откриването на празника, ще има дефиле с коне, предвождано от иконата на свети Тодор. „ Изключително красиво е идването на конете на площада в селото. Развяват се трибагреници, ездачите са в национални носии. Конете излъчват достойнство и се получава красиво шествие. След него ще има водосвет от нашия духовник Николай Рангелов “, добави Суркова. Тя означи, че по-различното в Тодоровден тази година е патронажът на изключителния и пълномощен дипломат на кралство Мароко, нейно превъзходителство Зекеел Мидауи. Тя ще бъде посетител в Момчиловци, а повода е връзката сред конните съревнования в селото и берберските коне в Мароко, които са едни от най-издръжливите. Това е обща допирна точка с Мароко, уточни Суркова. Тя добави, че ще има дегустация на марокански ястия, както и дефиле на марокански национални носии – кафтани.
Организатори на празника са община Смолян, посолството на Мароко, кметство Момчилови, национално читалище „ Светлина “ в селото, Дружеството на конярите и ранчо „ Дивите Родопи “ в село Здравец, които също ще вземат участие в конните съревнования. Сийка Суркова заключи, че празникът събира стотици посетители от близо и надалеч, като има хора от цялата страна, които идват в Момчиловци особено за Тодоровден, облечени с национални носии.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР