Момчил Степанов, който влезе с летящ старт в музикалното риалити

...
Момчил Степанов, който влезе с летящ старт в музикалното риалити
Коментари Харесай

Анимациите са детската мечта на Момчил Степанов

Момчил Степанов, който влезе с летящ старт в музикалното риалити „ Гласът на България” по bTV като взриви публиката и съдиите на кастинга „ на тъмно”, от дребен е зависим на две пристрастености – озвучаването на анимации и пеенето. 31-годишният актьор е един от най-ценените и търсени наши озвучители на международни анимационни сериали. Гласът му звучи в българските версии на продукции на колосите Disney, DreamWorks, Pixar. Портфолиото му е величествен лист от десетки функции в озвучаването. От дребен пее, свири на китара и взе участие в разнообразни групи.

„ Този е доста крепък, бе!”

възкликна Иван Лечев, когато Момчил запя шлагера Happy на кастинга „ на тъмно” на 18 март на музикалното риалити „ Гласът на България” по bTV и се обърна още на първата фраза. Последваха го Поли Генова, Камелия и Графа. Четиримата съдии и бъдещи вокални треньори започнаха да „ наддават ” за гения и приканваха Момчил да се включи в техните тимове. „ Ти да не се казваш Стивън Тайлър?”, пошегува се Лечев, визирайки богатия му глас, а Камелия го попита по кое време ще има концерт, с цел да пристигна на първия ред. Спечели Поли Генова, която разгласи, че е приключен като артист и му би трябвало едно ново предизвикателство, което може да преживее, като се включи в нейния тим.

„ Момчил сее благополучие! Дали обаче геният му ще направи треньорите задоволително щастливи, с цел да го пуснат напред?” – написаха уредниците на фейсбук страницата на „ Гласът на България”.

„ Това е първото ми присъединяване в „ Гласът на България”. Преди това съм взел участие в „ България търси талант” през 2016 година – споделя Момчил. – Реших да се включа, тъй като сцената несъмнено ми липсва. Много си обичам работата в дублажа, само че тя ми дава различен тип чувства и страсти, които понякога са ми незадоволителни. Много ми липсва живият контакт с публиката. Освен това доста ми хареса методът, по който се продуцира това предаване. Забелязах доста положително отношение към участниците от всички. Не се търсят абсурдът, пошлото, в противен случай – уредниците се пробват по всякакъв начин да покажат най-хубавото от участниците.”

Момчил споделя, че го е въодушевила и опцията да работи с бенда на предаването, който е направил този доста автентичен и ексцентричен аранжимент на Happy. „ Аз изпратих единствено собствен акустичен запис на песента с китара, а бендът създаде целия аранжимент – добавя Момчил. – За мен най-съществен е опитът, който се натрупа в сходни излъчвания, опцията да достигнеш до повече хора,

тръпката и удоволствието да си на сцената

Дали ще печеля, дали ще стигна до концертите – доста бих желал това да ми се случи, само че не ми е цел номер едно.”

Ако това негово присъединяване му донесе повече музикални задължения, Момчил ще би трябвало съществено да избира сред озвучаването и пеенето. „ Ако ми се отворят повече участия с пеене, по-скоро бих прецизирал уговорките си в дублажа, бих избирал единствено тези, които ме удовлетворяват, с цел да влагам повече време в музика”, споделя актьорът.

„ Озвучаването на анимации ми е детска фантазия – споделя той. – Гледах анимационни филми като дребен и бях доста впечатлен от гласовете. Представях си по какъв начин аз съм индивидът, който го прави. Бил съм 10-годишен, когато се появи това предпочитание у мен. Пусках си разнообразни филми и се пробвах да приказвам с гласа на героите.”

Първото му излизане на сцена е на 6-годишна възраст. На 7 години пее в учебен хор, а на 10 стартира да свири на китара. На 14 години е фронтмен на първата си рок-банда – „ Инцидент “. Участва в акустична група с китари и вокали – „ Китарен отбор Акустика”, в рок групи, след това в по-сериозни банди. Отделя доста време за школуването на гласа си при вокални педагози.

Когато е на 16 години, за пръв път е запленен от театъра, като играе в учебно зрелище на немски в град Бремен, Германия. Той е в основната мъжка роля в пиесата на Недялко Йорданов „ Вълкът против козата и трите й козлета “. Участва в любителския сценичен състав в Самоков. Две години по-късно е изправен пред алтернативата музикалната или театралната академия. Избира НАТФИЗ, където приключва актьорско майсторство в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов.

Озвучаването е избрал умишлено, за него то не е просто опция на играта на сцена. Убеден е, че в случай че го избереш, би трябвало да му се отдадеш изцяло и непрестанно да се усъвършенстваш. Днес употребява школувания си глас и в игралните филми, сериали и анимации, където постоянно героите му пеят песни. Казва, че това е огромен плюс в дублажите, тъй като с пеенето построява по-плътно облиците, и тъй като му дава опция да опитва гласа си в разнообразни стилове и жанрове. Затова е един от най-талантливите и търсени озвучители.

Работил е за всички огромни международни компании за анимации. Кастингът в огромните анимационни студиа е както при актьорите в игралните филми. Тук в България се сортират артисти и се изпращат проби от гласовете им в централата на съответната компания гарант. Крайният избор е в ръцете на интернационалния кастинг шеф по гласовете в съответната компания. Понякога се тестват от 30 до 40 индивида, до момента в който се откри подобаващият глас.

Миналата година е номиниран за „ Икар “ в категория „ Златен глас “

за ролята на Клон в анимацията „ Тролчета “, в оригинал озвучен от Джъстин Тимбърлейк. Той е и Мауи в „ Смелата Ваяна “, като дублира кечиста и артист Скалата. „ Много ми беше занимателно да озвуча Люмиер в „ Красавицата и звяра “, там трябваше да запазя френския акцент на персонажа ми и записах на драго сърце страхотната му ария “, споделя Момчил.

При Мауи е бил изправен пред друго предизвикателство. „ Персонажът е доста наедрял, мощен, с туземски генезис от коренното тихоокеанско население. Мауи е едно полубожество на неопределена възраст и там трябваше да намерим салдото сред моя глас, който е доста друг от този на Скалата, и в това време да запазим и характера на персонажа, спомня си артистът. – Гласът е доста значим при построяването на облика на анимационен воин. Неслучайно постоянно деца и възрастни повтарят занимателни и истински реплики на героя. “

За озвучаването на ролята му на Кристоф в „ Замръзналото кралство” Момчил получава благодарствено писмо от компанията „ Дисни”, в което написа: „ Благодарим ви за вашия необикновен принос за кино лентата на Уолт Дисни “Замръзналото кралство”. Филмът се трансформира в международен феномен с помощта на надарени хора като вас, които вдъхнаха живот на нашите герои на разнообразни езици. Благодарим ви, че дружно превърнахме “Замръзналото кралство” в най-успешния анимационен филм на всички времена!” Писмото е подписано от Питър Дел Вечо – продуцент, и Рик Демпси от Международен отдел за озвучаване на „ Дисни”.

През есента на 2017 година Момчил снима първата си основна роля в игрален филм – „ Ангели “ на режисьора и сценарист Лъчезар Петров. Той е по-дълъг от стандартите за късометражен филм – 40 минути, и е част от трилогия. „ Това е първата ми основна роля в киното. Макар че подчертавам на озвучаването, не пропущам и нови благоприятни условия като тази, тъй като по този начин се развъртвам и предизвиквам себе си “, споделя актьорът. Участвал е във втори, трети и четвърти сезон на сериала на bTV „ Революция Z “ в ролята на съквартирант на една от учителките, Диляна Попова.

Скоро излиза по кината украинската анимация „ Откраднатата принцеса “, където Момчил озвучава основната мъжка роля. Записал е и ария, която доста му харесва.

В жилите му тече съветска и австрийска кръв

Роденият в Самоков артистичен гений е правоприемник на австрийци с пиетет към музиката. Степанов е в действителност бащиното му име, а семейството му е Мясищев. Неговият прародител Степан Мясищев е белогвардеец бежанец, който през 1917-1918 година след революцията в Русия емигрира в България. Тук се среща със Сесилия Рончети, щерка на лютиерите (майсторите на струнни инструменти) на цар Фердинанд. Когато идва в България да ръководи, Фердинанд води със себе си от Австрия свита от свои хора, включително и обичаните си лютиери – семейство Рончети. А Степан Мясищев се влюбва в най-малката им щерка, Сесилия, дами се за нея и плод на тяхната обич е Виктор Мясищев, дядото на Момчил. Сесилия умира доста млада.

Единственият артистичен човек в фамилията е бил дядо му Виктор Мясищев, който е умрял, когато Момчил е напълно дребен. „ Виктор е свирил на китара, пеел е и от него съм наследил очевидно афинитета си към изкуствата. Защото майка ми е счетоводител, татко ми работи в строителството, другите ми баба и дядо са счетоводител и боен “, споделя Момчил.

Змеят-актьор в екипа на „ Златната ябълка “

От 4 години Момчил е в екипа на първия български анимационен фентъзи сериал „ Златната ябълка “, основан върху българския фолклор. Той е един от десетките „ змейове в облака “ (по името на студио „ Змей “). Това са млади експерти, които работят в най-големите международни анимационни студиа, и паралелно с това вършат с доста обич „ Златната ябълка “, водени от патриотични подбуди. Екипът работи по актуалните стандарти на огромните в жанра – Cartoon Network, Disney, DreamWorks, Pixar.

В екипа Момчил е поканен от режисьора Димитър Петров и продуцента Елена Рапунджиева като главен съветник на озвучаването и кастинг режисьор на гласовете. Всички гласове в анимацията към този момент са записани под управлението на Момчил и режисьора на сериала, Димитър Петров. Той има финалната дума. Момчил озвучава и един от четиримата основни герои – кукера Влад.

„ Липсата на такава истинска продукция на анимация в България, при която да си истинският глас, а не дубльорът, е нещо, което доста ми е липсвало. Вярно е, избиран съм от международни студиа, само че там съм тълковник на оригинала. Докато в „ Златната ябълка “ вземам участие в постановката на истинските гласове. Мотивира ме и вплитането на българския фолклор в една анимация, която по-късно да стане първокласен дипломат на българската просвета. А фактът, че към този момент доста задгранични компании демонстрират предпочитание за дистрибуция на сериала, демонстрира, че сме на правилен път “, удовлетворен е Момчил.

„ Озвучаването се прави на по-късен стадий, само че заради голямото ми предпочитание да оказвам помощ в реализацията на плана се включих още в предварителната подготовка – в търсенето на финансиране, в разпространяването, в мениджмънта на целия развой “, споделя Момчил. В момента се анимира пилотният епизод на сериала, само че има месеци работа, до момента в който се довърши. Макар работата му по озвучаването на първия епизод да е завършила, Момчил продължава да оказва помощ в търсенето на планове, бюджетирането и за развиването на „ Змей “ като студио за произвеждане на анимация. За пилотния епизод на „ Златната ябълка “ средствата са обезпечени от краудфъндинг акция в платформата Indiegogo. Освен от Indiegogo, финансирането е обезпечено и от Българска национална телевизия и персонални средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР