Момчил Неков е магистър по политология от СУ Св. Климент

Момчил Неков е магистър по политология от СУ Св. Климент ...

Момчил Неков: Не бива да има европейци второ качество.


Момчил Неков е магистър по политология от СУ "Св. Климент Охридски" и по международни икономически отношения в УНСС. Докторант към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Член на ЕП от 2014 г. Член на НС на БСП и секретар "Европейски политики" на Младежкото обединение в БСП. От 2010 до 2014 г. е бил старши инспектор в Комисията за защита на личните данни. Владее английски и немски език.

- Г-н Неков, какво не успяхте да свършите през последните 4 години и защо искате нов мандат в ЕП?

- Новият мандат ще ми помогне да продължа борбата си за българското земеделие. Там има още много работа, защото щетите, причинени от ГЕРБ, са големи. Трябва да върнем реномето му. Ако бъда избран отново, ще направя всичко възможно да бъда и в Комисията по околна среда. Темата засяга всички ни и трябва да се задействаме, защото Земята е застрашена, а положението се задълбочава с всеки изминал ден, в който безразборно хабим ресурсите й. Борбата ми с двойния стандарт ще продължи и на други фронтове. Това е основна моя задача - да няма повече "второ качество европейци". 

- От кои ваши инициативи до момента сте доволен, какво успяхте да постигнете?

- Трудно може в рамките на едно интервю да се разкаже и обясни какво е свършено за толкова много време. И вие знаете какъв обем от работа може да свърши човек за 5 години, ако е деен и инициативен. Сред най-важните неща, които са мой приоритет, е двойният стандарт при храните и битката за премахването му. Аз бях специален докладчик на Комисията по земеделие по темата "Двоен стандарт" в ЕП. Работата ми по проблема беше свързана с множество срещи с бизнеса и засегнатите страни както в България, така и в ЕС. През януари миналата година внесох в ЕП единно становище по темата, то беше ключово и бе прието с мнозинство от Европейския парламент на 13 септември 2018 г. През април финализирахме процедурата на общоевропейско ниво, сложихме край на двойното качество на продукти и услуги на единния европейски пазар. Това беше дългогодишна моя и на колегите от Източна и Централна Европа кауза. Оттук нататък са важни процедурите по прилагане на директивата у нас. Трябва да се посочи орган, който ще следи да няма продуктова дискриминация в България. Глобата за закононарушителите е с максимален размер от поне 4% от годишния оборот на търговците, които извършват такива практики. 

През 2017 г. организирах работна група "планински продукт". Целта й бе да подготви законодателство и правилата на въвеждане на термина "планински продукт". Това обозначение ще подпомогне производители в Родопите, Пирин, Странджа и останалите планински райони да имат по-голяма видимост и по-лесно да достигат до потребителите, които ще получават продукти, произведени в уникална среда и регион. На 1 юни 2018 г. внесох в министерството проектонаредба за термина. Производителите от планинските региони я чакат с нетърпение, затова се радвам, че само до няколко месеца този проект ще стане реалност. Популярността му расте в Европа, производителите у нас проявяват жив интерес. Това е пример за въвеждане на добри европейски практики не по задължение или диктовка, а с цел помагане и защита на родните производители. Терминът е въведен в Австрия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения и Чехия.

През 2017 г. нашата политическа група на социалистите и демократите в Европейския парламент ме избра за докладчик по темата "Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС", тъй като активно отстоявам интересите на пчеларите. Крайно време е да променим модела, по който се възприема пчеларството у нас. Земеделието ни използва все повече пестициди, все по-малко култури се гледат. А пчелите са тези, които допринасят да имаме редица плодове и зеленчуци на своята трапеза. Без защита и обезпечаване на тяхното отглеждане родното земеделие е пред заплаха. Направих редица законодателни предложения как това да бъде променено в новата Обща селскостопанска политика. Миналата година Европейският парламент прие Доклада за пчеларството, в който бяха включени мерки за по-добро финансиране, за справяне с наличието на фалшив мед на пазара и с проблемите с етикетирането, както и за запазване на разнообразието от регионални видове пчели. В този доклад, както и в приетия такъв за пестицидите предложих мерки за справянето с проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смъртността и тровят пчелите. 

През целия си мандат се борих за регламентиране на доброволчеството, провеждах срещи и форуми за състоянието му на европейско ниво. Търсех възможностите и добрите практики, които предлага ЕС за регламентиране правата на доброволния труд. Изключително важно е да се обърне внимание на осигуряването на доброволеца, възстановяването на разходите му, застраховането му срещу злополука, обучението и квалификацията и зачитането на платен отпуск и трудов стаж за времето на извършване на доброволческата дейност, както и официалното признаване на статута на европейски доброволец. Все още в България няма закон за доброволчеството.

Организирах много събития и инициативи в сферата на културата. По моя поръчка известният скулптор Борис Борисов изработи скулптура на кан Тервел, която представихме в ЕП. Подарих я на българското училище в Брюксел в годината, в която отбелязахме 1300 години от победата му над арабската армия, имаше и официална церемония в Европейския парламент. Направата й беше мое предизборно обещание като символ на това как трябва да възпитаваме децата си, как трябва да пазим културата си. Почитането на паметта на великите българи е наша грижа като общество - децата на България, които са в чужбина, не трябва да забравят откъде са техните корени. 

През мандата работих по различни теми като младежка стратегия, нелоялните търговски практики спрямо потребителите и производителите, фейсбук сигурност; "Еразъм", прекратяване сезонната смяна на времето, защита на българските интереси в търговското споразумение със САЩ, авторско право, забрана на еднократните пластмасови изделия, вредно онлайн съдържание, борба срещу навлизането и използването на генетично модифицираните организми, визовият режим за българските граждани, наложен от САЩ, модернизиране на образованието; руското ембарго в земеделието, биопроизводство.

- И този път най-коментираната част от Изборния кодекс бе обозначаването на преференцията, успяхте ли да избягате от сянката на "Любимец 15"?

- От своя гледна точка смятам, че да. През целия си мандат обикалях страната и имах пряк контакт с хората. Те ме познават със свършената работа, с отношението към тях. Смятам, че няма подобен предразсъдък. 

- Кои са основните приоритети, които трябва да отстояват новите български евродепутати?

- Трябва да бъдат в сферата на земеделието и опазването на околната среда. Земеделието е изключително важно за България. Били сме държава с процъфтяващо селско стопанство, а сега парите за земеделие отиват в съмнителни структури и за лични облаги. Борбата срещу "Европа на две скорости" трябва да продължи и в следващия ЕП, няма как да се заблуждаваме, че този проблем не съществува. 

- Защо избирателите трябва да предпочетат листата на БСП?

- Листата ни е единствената, избрана чрез вътрешнопартиен демократичен вот. Всички в нея споделяме визията на партията. БСП е единствената алтернатива на този разпад на България в морален, икономически и социален аспект.

- Справедлива ли е Европа към България и какво може да направим, за да го постигнем?

- Европа - това сме всички ние, в наши ръце е чрез политиките, които ще предложим и ще поставяме на дневен ред, да я направим справедлива и еднаква за всички.  

Източник: duma.bg