Момчил Бояджиев се бори с това Оргахим да не се

...
Момчил Бояджиев се бори с това Оргахим да не се
Коментари Харесай

Момчил Бояджиев: "Оргахим" като кауза

Момчил Бояджиев се бори с това " Оргахим " да не се свързва единствено с бои и лакове, а и с продуктите за строителството, които предлага

© Надежда Чипева Профил:

Момчил Бояджиев е квалифициран финансист от Университета за национално и международно стопанство (УНСС) в София. Професионалната му кариера стартира в банковия бранш като специалист в HVB Bank Биохим и Raiffeisenbank, след което продължава в корпоративния бранш като отговорник за продажбите на Procter & Gamble за Балканите. Постъпва в " Оргахим " през 2013 година като търговски шеф, а през април тази година се издига до изпълнителен шеф на компанията за България.

Компанията:

Русенската фабрика за бои и лакове " Оргахим " е основана през 1901 година През 2012 година бе добита от трио румънски вложители, които я стопираха от търговия на Българската фондова борса (БФБ). За 2017 година продажбите на компанията са за

63.41 млн. лева,
а облагата -

2.3 млн. лева

Ръстът на оборота на вътрешния пазар е

14%

Външни пазари, на които продава продукцията си, са Грузия, Армения, Гърция, Македония, Сърбия, Франция, Германия, Холандия, Литва
Още по тематиката
" Оргахим " планува уголемение на производството си в Русе

Компанията възнамерява да усили личния състав си със 75 чиновници през първото тримесечие
27 яну 2015
Момчил Бояджиев, управител " Архитектурни бои " и член на УС на " Оргахим ":

Изградихме напълно нова пазарна тактика
23 апр 2014
Мариус Вакарою, " Оргахим ": Очакваме търговете за саниране на здания

За страдание в държавно финансираните поръчки постоянно цената е единственото, което се взема поради, споделя основният изпълнителен шеф на компанията
7 апр 2013

Колко години минаха, откогато постъпихте в " Оргахим "?
Когато на 25 април поех новата позиция на изпълнителен шеф, се навършиха тъкмо пет години. И преди сме говорили за нуждата от такава функционалност и съм споделял своето виждане за развиването на бизнеса.

Какво е било визията ви?
Винаги съм казвал, че който дава отговор за България и Румъния, на процедура дава отговор единствено за Румъния. Тя е три пъти, а за някои бизнеси и четири пъти, по-голяма като пазар от българския и няма по какъв начин да отговаряш еднообразно и за двата. Ако искаш да се развива и българският, би трябвало да си тук, разполагаем, с цел да може бързо да реагираш. И съм удовлетворен, че в този момент вървим по новата конструкция.

А каква е тя?
Преди имаше един колективен основен изпълнителен шеф, който отговаряше за всички сдружения в групата. Знаете, че в нея влизат и " Поликолор " в Румъния, " Русе кемикълс ", която създава първични материали за химическата промишленост, " Оргахим Резинс ", която от тези първични материали създава смоли, които пък са първични материали за нас в " Оргахим ". Имаме един затворен цикъл. Сега всяка компания си има обособен изпълнителен шеф, единият от които има и групова функционалност.

За какъв брой души отговаряхте преди и в този момент?
Преди отговарях за 140 души, а в този момент за 446. И знаете ли, когато се анонсира тази смяна, тъй като предходният сътрудник беше румънец, хората от другите отдели започнаха да ме поздравяват. Може би тъй като ме познават, работили сме от доста години и знаят, че постоянно могат да дойдат и да ми кажат, в случай че има нещо, което ги тревожи. Няма да скрия, че това ме зарадва, тъй като си личеше, че са откровени.

Според вас за какво непознатите компании толкоз мъчно се доверяват на български мениджмънт и най-малко първоначално избират да работят със лични фрагменти?
Понякога решението може да е обвързвано с постигането на съответна цел, за която непознатият управител може да има по-специфична експертиза. В България имаме доста надарени хора, само че сме дребен пазар и не може да чакаме, че той създава задоволителен брой специалисти на високо равнище.

Има ли преимущества това да работиш с български мениджмънт?
Българин в България има някои избрани преимущества. Например, че може да комуникира по цялата вертикала. В множеството случаи има доста ясно изразена преграда с чужденците.

С какво мислите, че спечелихте доверието на румънските акционери?
Мисля, че с откритите взаимоотношения. Имали сме доста диалози и постоянно сме си казвали по какъв начин стоят нещата, даже да са непопулярни.

А изкушавали ли сте се да погледнете отвън компанията?
Толкова сила е вложена дотук, старания, не си върша илюзии, че в случай че потегли някъде на друго място, нещата ще ме чакат наготово, подредени. Все същото ще е: отново ще би трябвало изначало да градиш. Аз съм приел " Оргахим " като идея и има няколко неща, които ме стимулират. Първо, че сме екип. Другото е, че има доверие сред нас и притежателите.

Как да разпознаем почерка ви по измененията в компанията?
Аз самичък не съм направил нищо, само че всички дружно постигнахме доста неща. За последните пет години ние пораснахме с към 50% в продажбите, още повече че преди пет години отново бяхме пазарен водач в нашия бизнес. Сега малко разширихме бизнеса в нови посоки - главно към строителството: топлоизолационни и хидроизолационни системи, огнезащита, индустриални подови покрития.

Какъв е делът на ритейла в приходите?
Декоративният бизнес продължава да е най-големият - това са продуктите за крайни консуматори: бои (интериорни и екстериорни), лакове за дърво и гланц лакове за дърво и метал. Определено в този момент сме по-добре уравновесени, като ритейлът е към 60% от бизнеса, при дял от 80% преди.

Според наши разбори " Оргахим " продължава да е водач на пазара в декоративния бизнес. Това ненапълно се дължи на доста огромната известност на марката и традицията на пазара. Това е доста огромен актив, издържал теста на годините. От друга страна, имаме здрава логистична и партньорска мрежа. Имаме най-големия търговски екип. Разбира се, имаме конкуренция, само че е мъчно да ни конкурират компании, които нямат произвеждане наоколо. В този бизнес превозът е доста значим фактор.

Как притегляте и задържате фрагменти в компанията?
В декоративния бизнес ние сме най-голямата компания и като брой хора, и като мащаб. По-скоро другите могат да вземат от нас подготвен кадър, в сравнение с ние да вземем отнякъде. Затова сме доста фокусирани върху това да си развиваме хората. Даваме си сметка също, че не сме мултинационална компания с огромни бюджети. Затова се опитваме да предложим на хората ценностната си система. Имаме точки в Русе, София, Пловдив и Бургас и на всички места е мъчно с намирането на фрагменти.

Какви са усещанията ви за пазара на труда?
Това, което виждам сега, е, че има придвижване на хора, има търсене. Притеснява ме, че има бездна сред работодателите и служащите. Работодателите нямат доверие, че претендентите в действителност са постигнали нещата, които са написали, и че имат изброените качества. А претендентите нямат доверие, че работодателят в действителност ще им обезпечи всички обещани спомагателни придобивки и независимост да се развиват.

Как балансирате сред сътрудниците ви, които чакат по-високи заплати и акционерите, които желаят все по-големи дивиденти?
Не съм имал усложнения в тази тенденция, тъй като това също е едно от нещата, които се базират на връзка и обосновка. Винаги съм се стремял да обясня, че в случай че желаеме да стигнем някъде, пътят минава през вложения. Не можеш да го направиш без положителните експерти, които обаче желаят и съответно заплащане.

Кой е бил най-трудният ви миг в " Оргахим " за тези пет години?
Много надълбоко ме демотивира, когато повтаряме остарели неточности. Всичко друго одобрявам за всекидневие. Защото това ме кара да се запитвам ние способни ли сме да стигнем там, закъдето сме се запътили? Наистина ли всички го желаеме това?

Поставяте ли си някакви цели отвън тези, които притежателите желаят от вас?
Да. Например предходната година си споделих, че желая да развием бизнеса с индустриални подови покрития, тъй като го намирам за стратегически значим. Първо, че е спомагателен бизнес, второ, е високотехнологичен, трето, имиджово е доста положителен, четвърто, подкрепя доста добре строителния ни бизнес, където към този момент се получават спомагателни синергии. Затруднява ни това, че " Оргахим " се възприема единствено като компания за бои.

Какви са нововъведенията във вашия бизнес?
Трудно е да измислим нещо напълно ново, само че се стараем. Един от новите ни артикули е нещо като камъчен килим, който е водопропусклив. Положен върху дренажен бетон, се получава нещо необикновено. Представете си го към басейни, където има непрестанно разливи, или в общинските паркове.

" Оргахим " беше борсова компания. Завинаги ли скъсахте с вложителите на финансовия пазар?
Повечето неща, които вършим в компанията, се финансират с стандартни способи. За момента продължаваме по този начин.

Къде смятате да отведете компанията след пет години?
Аз виждам голям капацитет за най-малко още 50% растеж на продажбите. Иска ми се да подобрим успеваемостта и да реализираме по-голяма география на продажбите. Можем да го създадем и нямам самообладание да се случи. Q&A
Постигате ли баланс сред работа и персонален живот?
Може би това е най-важното, което всеки човек би трябвало да откри персонално за себе си, тъй като салдото е това, което прави сполучливи и двете места: и в работата, и у дома. Нормално, от време на време човек се увлича в дилемите, само че брачната половинка ми доста оказва помощ да не изгубвам връзка и това и ми е скъп асистент. Имал съм кариерни оферти, които са претендирали пътешестване или пренасяне, само че съм ги отклонявал, тъй като това е рискувало салдото, който сме постигнали. А загубиш ли го, е несъмнено, че нещата няма да вървят нито в работата, нито вкъщи.

Доколко подвластен сте от електронните устройства и помощници?
Може да ви звучи старомодно, само че съм последовател на стандартните способи и средства за връзка. Предпочитам когато приказвам с някого да е очи в очи. Ако нямам по какъв начин се срещнем, тогава по телефон или в краен случай да си пишем. Не съм огромен почитател на електронните устройства, само че не може без тях. Улесняват живота ти, изключително приложенията за образуване на дилемите или стратегиите за сканиране на документи, които след това елементарно можеш да прикачиш и да изпратиш по пощата. Може би не си даваме сметка какъв брой доста тези информационни устройства забързаха бизнес цикъла поради обстоятелството, че протичането на информацията стана доста по-бързо.

Имате ли настолна книга, която препоръчвате поради скъпите уроци по какъв начин да си сполучлив управител?
Чета, само че нямам настолна книга. Има хрумвания, които можеш да почерпиш от книгите, само че ключът е в теб, ти би трябвало да можеш да извлечеш нещо от това, което четеш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР