Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е класически пример

...
Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е класически пример
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Ученикът от Пловдив не е терорист, вербуван е от Северна Африка

Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е типичен образец за това, което единствено сме чели и разясняваме, че се случва в други страни ". Така основният прокурор Сотир Цацаров разяснява случая с 16-годишния възпитаник от Пловдив, който бе арестуван в края на предходната седмица и упрекнат, че е подготвял бомба и терористичен акт.

По-рано през днешния ден покуратурата изиска момчето да бъде изолирано в специфична среда и с него да работят психолози, само че съдът реши, че той би трябвало да продължи да учи и да остане на независимост със фамилията си.

" Някак си си мислим, тук, у нас, такива случаи не могат да се случат ", разяснява основният прокурор. Той заяви, че младежът е бил вербуван от лице от арабски генезис, което живеело в страна от Северна Африка. По думите на главия прокурор кореспонденцията се осъществявала напълно по интернет и е протекла на няколко стадия. Първо ученикт бил въведен в полезностите на исляма.

" Следва информация за това какво е задължението на всеки същински мохамеданин, какво би трябвало да направи. То градира от това да твори положително всеки ден, до това да унищожава неверниците. След това стартира изпращането на клипове, от които първичната реакция е била омерзение и нерешителност ", изясни Цацаров.

Последвали послания, свързани с убеждението, че един същински мохамеданин би трябвало да унищожи най-малко един " нечестивец " в живота си. " Следват още указания, довели до това, открито в дома му ", описа хронологията на връзката основния прокурор.

Според него младежът не би направил терористичен акт, какъвто би направил един същински терорист. " Но ние не знаем каква би била идната стъпка ", означи той.

Цацаров разяснява и информацията, че младежът е от християнско семейство, само че има данни за родственик в рода си, изповядващ ислям. " Това единствено по себе си нищо не значи ", счита основният прокуор.

Той добави, че в този момент службите работят по установяването на лцието, което е осъществявало контакт с ученика. Междувременно той е подложен под надзора на член на локалната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни лица.

Становището на апелативния съд е, че през последния месец, вследствие на прибавен сложен метод от ограничения от родители, психолози и правозащитни органи, в психологичното положение на ученика са настъпили обилни позитивни резултати. Това, съгласно съда, е довело до съкращаване на публичната му заплаха.

Съдебно-психиатричната експертиза предлага постоянни контакти на момчето със експерт психолог, както и да започване фамилна терапия. Позитивната смяна и потребността да контактува с достоверната си среда допускат да му бъде дадена опция за социализация, а не за изолираност в следствения арест, допълват от съда.

Дни след ареста на момчето, министър председателят Бойко Борисов разказа като " страховити " откритите взривни материали. " Те споделиха, че това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват доста хора, и са по-силни от тези в Сарафово ", сподели министър председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР