Момчетата от Представителен танцов състав“ Чудесия“ в Пазарджик са участвали

...
Момчетата от Представителен танцов състав“ Чудесия“ в Пазарджик са участвали
Коментари Харесай

Деца замесени в скандала с хорото в Рила

Момчетата от Представителен танцов състав “ Чудесия “ в Пазарджик са взели участие в опита за връх в Рила, при който играха хоро в едно от езерата, въпреки влизането да е неразрешено, а от екоминистерството оповестиха, че ще има санкция.

В събота пазарджишките младежи участваха в снимането на видеоклип за хубостите на България край феномените в Рила, съобщи Монитор. Според отзиви на техни родители, които подеха негласна акция в отбрана на децата в обществените мрежи, танцьорите от „ Чудесия “ били накарани от режисьора на клипа да нагазят в ледените води на езерото.

„ Толкова е било студено, че са зъзнели, откакто им се намокрили потурите и слиповете им и се наложило като излязат да се преобуят с аварийните панталони от костюмите, с цел да не настинат “, гневят се майки и татковци по адрес на хрумването на екипа на видеоклипа. Децата нямат никаква виновност за това, че са навлезли в езерото, което е предпазена територия и влизането в него е неразрешено, откакто е решение на уредниците и по-точно на снимачния екип, палят се родителите и упорстват „ възрастните да понесат отговорност и да не петнят името на танцовия състав, станал емблема на Пазарджик и региона.

Решението за това е било на режисьора, който е и измежду уредниците на събитието – снимане на най-дългото хоро за книгата на върховете на Гинес. По негово разпореждане момчетата са нагазили във водите на „ Бъбрека “ и танцували там. Танцьорите са облечени с носии от 7-те етнографски области у нас.

Дирекция „ Национален парк Рила “ е почнала процедура за налагане на административни санкции и наказания за неспазване на режимите в предпазената територия, оповестиха от министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Защо глобяват уредника на най-дългото хоро в Рила

На уредниците на събитието – Фондация „ Нашият дом е България “, ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на шефа на парка.

Снимка на хоро, което се извива в едно от седемте рилски езера, провокира отвращение във "Фейсбук ".

„ Дирекция на Национален парк „ Рила” е издала позволение за снимане на филм на езерото Бъбрека на фондация „ Нашият дом е България”. Не е издавано позволение за слагане на върхове на Гинес”, сподели шефът на Национален парк „ Рила” Красимир Андонов.

Той посочи, че уредниците са декларирали единствено снимане на хора в национални носии, на изгрева и стартиране на три топловъздушни балона.

"Описали сме изискванията, при които би трябвало да се организира събитието и надлежно възбраните, които би трябвало да се съблюдават. Една от тях е да не се позволява влизане в езерата. За страдание обаче група хора са играли хоро в езерото Близнака. За това нарушаване ще бъде формирана имуществена глоба за юридическо лице. Санкцията ще е за уредниците, защото отговорността е напълно тяхна. Глобата е до 10 000 лева”, сподели Красимир Андонов.

Той изясни още, че представители на парк Рила са били на мястото на събитието, само че не са установили нарушаването, защото езерото Близнака е отдалечено. Получен е бил обаче сигнал.

По думите му има единични случаи, при които хора нарушават разпоредбите и влизат в езерата. "Не чакам да има съществени последици за езерото, защото това се е случило в границите на няколко минути, само че това не трябва да се случва. От години изпълняваме действия по почистването на езерата, стараем се да ги поддържаме такива, каквито са били при възниквнето си ", акцентира Андонов.

За фотосите в обществените мрежи, на които се виждат джипове, той изясни, че те са отвън границите на националния парк.

Въпреди санкцията, уредникът на събитието на Седемте рилски езера Пламен Мирянов не съжалява за самодейността. "Не скърбя. Гордеем се с това събитие, Всички се радваме в името на България, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии на най-красивата сцена, която е горе в планината ", сподели той.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР