Момченцето е с ДЦП, но вече се учи да свири

...
Момченцето е с ДЦП, но вече се учи да свири
Коментари Харесай

Кислородна терапия помага на Светлин

Момченцето е с ДЦП, само че към този момент се учи да свири на пиано

2,4 млн. лева събра през 2019 година “Българската Коледа ” и оказа помощ на 551 деца и 19 лечебни заведения. Тази година благотворителната акция, която се организира под патронажа на президента, има за цел да обезпечи високотехнологична инсталация за диагностика, лекуване и рехабилитация на нуждаещите се деца. Това ще разшири и опциите на лекарите в България да ползват новаторски способи на лекуване.

17-ото издание на самодейността се организира под мотото “Да дарим бъдеще на болните деца ”. Всеки, който желае, може да подари 1 лев посредством есемес или позвъняване на номер 1117 и 0900 1117.

За миналите 16 години, откогато се организира акцията, са събрани над 35 млн. лева, с които са подкрепени към 5000 деца и е дарена инсталация на към 290 лечебни заведения в цялата страна.
7-годишният Светлин Йорданов от Дебелец е едно от децата на “Българската Коледа ”. Момченцето е с ДЦП, само че с помощта на напъните на фамилията му, упорита работа със експерти и лекуване с хипербарна кислородна терапия е първокласник в всеобщо учебно заведение, към този момент върви на пиано и има фантазии.

Светлин се ражда като крепко дете от трета бременност на майка му Вероника. Проблемите се отключват след слагане на ваксина, когато е на 6 месеца, добавя тя.

“Когато трябваше да стартира да се завърта, да се изправя, той не можеше. Тръгнахме по клиники за рехабилитация.

Били сме в

доста лечебни заведения

за отзиви,

тъй като първоначално никой не даваше гаранция дали изобщо ще проходи. Всъщност успяхме да го надигнем на крайници на 3-годишна възраст ”, споделя Вероника.

От напрежението, претърпян в лечебните заведения, се унищожават зъбите на Светлин. “Два пъти в Пловдив с цялостна анестезия е подлаган на операции за създаване на зъбки. Много е препатил ”, добавя майката.

Семейството научава м.г. от невроложка за лечебния способ хипербарна оксигенация - терапия с О2 под високо налягане.

“Лекарката ни описа за барокамерата и за това, че кислородът, с който се насища мозъкът, оказва помощ доста в неговия случай ”, споделя Вероника. Първоначално като родители се тормозили по какъв начин ще повлияе на Светлин и дали няма да го върне обратно. Правили му ЕЕГ и се оказало, че няма проблем да влезе в барокамера. Методът се ползва в частен медицински център във Велико Търново и фамилията стартира процедурите.

“Почувства се доста добре, на моменти имаше недоволство от болки в ушите при налягането. Като цяло личният състав сподели, че е едно от най-послушните деца. Все отново процедурата продължава час, диша с маска ”, споделя майката на болното момче.

Вече са на 80-ата и следят доста огромен прогрес. “Когато започнахме първите процедури, той не можеше добре да приказва, фината моторика доста му се усъвършенства. Дори самата рехабилитаторка беше сюрпризирана ”, сподели Вероника.

20 процедури обаче костват 1100 лева и не се поемат от здравната каса. Всичко се заплаща от фамилията.

“Решихме м.г. да пробваме с “Българската Коледа ” и за шанс ни утвърдиха. Това е огромна помощ за нас ”, добавя майката. Семейството е подкрепено с 1000 лева за лечението. Три пъти седмично момчето посещава и Центъра за обществена рехабилитация и интеграция във Велико Търново, където с него работят логопед, психиатър, психолог, арттерапевт, рехабилитатор.

Светлин се

оправя добре

в учебно заведение,

само че към момента не може да се обслужва изцяло самичък.

“Децата го възприемат добре, тъй като са дружно от детската градина. Има компликации, подкрепя го ресурсен преподавател. Занимаваме се и у дома, тъй като му е по-трудно да написа ”, изяснява Вероника.

Затова пък момчето е доста музикално и артистично. Отскоро върви на солфеж и на пиано.

“Има огромни фантазии и е доста борбен. В момента желае да е Дядо Коледа и да носи дарове ”, смее се майка му.

Светлин има по-големи кака и батко, които доста му оказват помощ. “Той от дребен е мощно завързан, изключително към баткото, който е на 16 година, и постоянно са му били поддръжка ”, споделя майката. Тя се занимава с почасово разчистване на офиси, с цел да се грижи за момченцето. Семейството обмисля да кандидатства още веднъж за подкрепяне, защото им предстоят още процедури, с цел да може Светлин да има пълностоен живот. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР