Момче на 9 години е открило случайно римска монета на

...
Момче на 9 години е открило случайно римска монета на
Коментари Харесай

9-годишно момче откри римска монета от времето на Марк Аврелий

Момче на 9 години е разкрило инцидентно римска монета на 1800 години, до момента в който си играело навън в Бремен, Германия, заяви ДПА, базирайки се на известие на археологическата работа на Бремен.

Рядката сребърна монета от времето на император Марк Аврелий, управлявал от 161 година до 180 година, е била открита предишното лято, само че бе показана обществено на конференция с присъединяване на деветгодишния Бярне, който я е разкрил.

Тази монета е необичайност тук, в Бремен, сподели основната археоложка на града Ута Хале. Тя добави, че регионът е бил отвън рамките на Римската империя и до момента в него са открити още единствено две древноримски монети. Според Хале монетата евентуално е била употребена при търговия, допустимо е да е била на древноримски наемник или да е защитавана като сувенир.

През последните няколко години две сходни монети бяха открити в Долна Саксония.

Хале сподели, че ориста на монетата следва да бъде решена след диалози със фамилията на момчето, което я е разкрило. Археоложката сподели, че би желала находката да бъде изложена в Музея за история на културата и изкуството в Бремен. " Ако единствено ще може да се гледа, ще е малко скучно ", разяснява предлагането й Бярне.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР