MoMA, Ню Йорк Още по темата Маргарита Доровска: Когато хората

...
MoMA, Ню Йорк Още по темата Маргарита Доровска: Когато хората
Коментари Харесай

Музеи от ново време

MoMA, Ню Йорк

Още по тематиката
Маргарита Доровска: Когато хората с власт одобряват хумора - това ще е знак за независимост
от Дневник,1 юни 2018
Експонати от бъдещето

Light попита няколко изобретателни персони какъв музей биха желали да видят в България и какво е скъпо да се запази
23 май 2014
Музеи канят

Неочакваните експозиции на няколко международни музея и техните концепции за привличане на вниманието
23 май 2014 Съвременният човек е на първо място homo consumes и това най-добре го схващат авторитетните музеи по света. Те уверено загърбват практиката на безмълвно излагане на скъпи артефакти. Изоставят и сувенирните лавки с порцеланов кич, евтини репродукции и скучни албуми на сбирките си. На тяхно място се появяват ярка бранд еднаквост и съвременна екосистема, гарантираща разбираемо и запаметяващо си посетителско преживяване. Публиката бързо реагира на новия метод на другарство и не се колебае да класира музеите на челните места в листата с прекарвания, в които си коства да инвестираш.

Глобалната финансова рецесия докара до орязване на държавните и общинските дотации за просвета съвсем на всички места по света. С други думи, пари за музеи не доближават освен в България. Но предприемчивите музеи схващат, че организация с нестопанска цел е единствено данъчен статут, не и тактика за развиване, и потеглят да търсят нови способи за самофинансиране.

Те осъзнават, че актуалният човек гледа на музеите като на всяка друга услуга, която се бори за вниманието му: или ще намерят метод да развълнуват и ангажират посетителите, или ще са обречени на пустеещи зали. Взимат образец от магазините на огромните ритейл марки, където всичко - от оформление на пространството и навигацията, през ситуацията, осветлението и музиката, до метода на излагане на продуктите, е част от общ роман за марката. За да подкрепят фондонабирането и да обезпечат нужните доходи за развойна активност отвън непрекъснатите сбирки и краткотрайните изложения, музеите търсят нови способи за другарство с другите публики, а програмата им е заета със обществени, просветителни и културни събития.

Най-новият музеен план в Париж - Atélier des Lumières, прекатурва визията ни за музея като страж на скъпи артефакти и предмети на изкуството и ни демонстрира по какъв начин културното завещание може да бъде представяно напълно посредством основаване на прекарване. Отворил порти през април 2018 година с цифрова галерия на Густав Климт, музеят се стреми да трансформира феновете в дейни участници. " Приоритет за нас е да вършим културата налична за всеки, а цифровото изкуство разрешава това ", изяснява шефът Майкъл Кузигос. Към творбите на австрийския художник са дорисувани подтекстът, епохата и средата, които след това се наслагват в роман, който оживява посредством мапинг технология и особено композиран саундтрак и потапя феновете в 35 минутно прекарване.

Част от френската Fondation Culturespaces, задачата на ателието е да направи проучването на историята на изкуството занимателно и забавно за деца и студенти. Има и специфични стратегии за деца с увреждания и в неравностойно състояние, чиито благоприятни условия и средства да учат изкуството са мощно лимитирани.

" В по-голяма част от българските музеи единственото, което се предлага като преживяване, са беседи, които слагат посетителите в ролята на пасивни консуматори на информация ", разяснява Меглена Запрева, експерт по интегрирано обучение и обучение в музеите, която през цялата си професионална кариера работи в разнообразни културни институции и учебни заведения в Ню Йорк. Заедно с Тодор Петев, създател на фондацията " Моят музей " и учител по педагогика в Софийския университет, те от няколко години организират семинари в България на тематика модерни международни стандарти и подходи към обучение в музеите.

" Това, което ние се опитваме да създадем, е да променим мисленето на музейните експерти на всички равнища в музея и да сложим посетителите в центъра на музейното прекарване ", споделя Меглена за последния семинар, поради който е в България. " Трябва да се тръгне от знанията на посетителите, от техните потребности и ползи и оттова да се подходи по какъв начин да ги ангажираме да бъдат дейни участници в интерпретацията на музея, експонатите, изложбите ", добавя тя. За страдание " в България израстват към този момент няколко генерации деца, които или не са стъпвали в музеи, или, в случай че са стъпвали, не са имали качествено, свястно и запаметяващо се прекарване, което да поражда у тях предпочитание да се върнат ", установи Тодор.

Големите музейни марки (у нас " Музейко " като че ли е единствената институция, която се приближава до разбирането ни за бранд - бел. авт.) деликатно режисират потребителското си преживяване, като не оставят нищо на случайността. Още с приближаването към постройката посетителите са насочвани от навигационна система, преминаваща през изложбата с авансово заложени кулминационни моменти, места за отдих, постоянно съчетани с изненадваща панорама към града, места за ядене с подбрана храна и питиета, както и пространства на входовете и изходите, известни като museum/gift shops.

Какви са главните аргументи нашето музейно дело да изостава от международните практики? " За един доста дълъг интервал от време, музеите са били неглижирани от страната и от общините ", изяснява обстановката Тодор Петев. " Те не са припознати като публични пространства за обществен разговор, не е вложено в професионалното развиване на човешкия запас, не е обновяван нито сградният, нито експозиционният фонд, нито концептуално, като пространства за показване на просвета. " Според Меглена Запрева инерцията от предишното към момента продължава дружно със схващането, че " ние сме безсилни - в случай че нещо не е заложено от горната страна, няма по какъв начин да се случи ". Тодор също счита, че фундаменталният проблем си остава неналичието на смяна " в гледната точка, в управническите фрагменти в музеите ".

Според Маргарита Доровска, шеф на габровския музей на хумора и сатирата, единствената българка, приключила най-старата школа за куратори в света - Кралския лицей по изкуствата в Лондон, " липсва модерна културна политика във връзка с музеите и по тази причина приказваме за единични положителни образци, които се дължат на обособени музейни екипи ".

Тодор Петев има наблюдения, че у нас и по тази тематика се мисли на парче и на стъпки, без изначално да се премислят нещата, посредством генерална визия. Той има вяра, че един натоварен двуседмичен семинар по културен мениджмънт за музейни шефове у нас, с практични проблеми за българския подтекст, които да подсказват решения за нашата среда, би имал доста градивно влияние. Той към този момент търси финансова поддръжка за сходен семинар.

И Меглена, и Тодор удостоверяват, че точно шефове и уредници на обособени музеи, както и екипите към тях са в основата на позитивна смяна. Добри образци има в Регионалния исторически музей в Пловдив, Учебния археологически музей във Варна, музеите в Русе, в националните Политехнически, Исторически и Военен музей в София.

Като част от тактиките за ангажиране на вниманието на публиката с експонати по света бързо навлиза интерактивното прекарване. Този тип самостоятелен роман, който поражда посредством взаимоотношение с посетителя, е съвсем общоприет детайл от експозициите на множеството съвременни музеи. В Haus der Musik във Виена да вземем за пример посетителят има опция собственоръчно да дирижира Виенската филхармония, Musikverein, а в края на осъществяването да получи оценка от оркестъра – който или го назначава за собствен диригент, или го уволнява.

Друг образец за приобщаване на посетителя като част от експозицията е от музея за дизайн Cooper Hewitt в Ню Йорк . За да научи за правенето на дизайн на тапет, посетителят е подканен да създаде личен десен – откакто нарисува първичния претекст, взема решение по какъв начин той да се трансформира при репродуцирането му, задава логаритъма на повтарянето (линейно, по диагонал, кръгово и пр.), управлява цветността и гъстотата и най-после, в случай че е удовлетворен, може да се увери във финалния резултат, като току-що-създаденият тапет се прожектира върху стените на залата.
В музейните експозиции самоуверено навлизат и VR и AR технологиите (виртуална и обогатена реалност), които ефектно допълват подтекста към един експонат и по този начин подкрепят неговото усещане, да вземем за пример илюстрация на използването на археологически артефакти в историческите възстановки.
Големите музеи решително разпростират марките си онлайн.

Victoria & Albert, Лондон

Част от тях като МоМА и Victoria & Albert Museum вършат сбирките си напълно налични в интернет. Други сходно на Van Gough Museum в Амстердам влагат в непрекъснат разговор със своята аудитория. Продажбата на билети онлайн е комфортен метод да се избегнат опашките. Всичко това е внезапен завой в мисленето на институции, които до неотдавна са възприемали всякаква форма на " комерсиализация " като отклоняване от възвишената съществена активност на музеите да пазят груповото завещание.

Меглена Запрева споделя, че " скъпо е " не трябва да е нито преграда, нито опрощение за неналичието на подтекст и изпитание да бъде ангажирано вниманието на публиката в нашите музеи. " Взаимодействието може да се реализира по доста способи и изобщо не наложително да е посредством скъпи технологии. Това може да се реализира и посредством изображение, което дава подтекст за предмета (как и къде се е използвал), посредством задаване на въпрос към експоната в етикета му, тъй че да се предизвика разговор с публиката ", подсказва тя.

Популярен по света метод музейният бранд да се разпростре и отвън територията на музеите е посредством деликатно курирани извънредни и лимитирани серии предмети и книги. Един от доайените на музейните магазини е MoMA Design Store . Когато през 2012 година Емануел Плат поема поста търговски шеф на магазина, упоритостта му е да го трансформира от място за радостни дизайнерски сувенири на цена до 50 $ в световноизвестна и самостойна дестинация за ценителите на положителния дизайн. Магазинът заживява личен живот и става обичано място на заможните нюйоркчани за предмети и дарове, които би трябвало да впечатляват. Към момента магазините са общо пет – два в самия музей в Манхатън, един в независимо помещение диагонално от главната постройка на MoMA и два в Япония – в Киото и в Токио.

Репутацията на MoMA Design Store се разгръща и върху артистите и дизайнерите, с които магазинът създава взаимни артикули. Попадането в селекцията от 6000 продукта, които годишно се оферират както онлайн, по този начин и във физическите магазини на МоМА, е изрично професионално самопризнание. Тези предмети би трябвало да са неповторими и да носят духа на музея. Посетителите желаят да запазят загатна от преживяването посредством предмет, който да е продължение на музейния бранд. Ако хората не виждат връзка сред предмета и музея, магазинът не се е справил. Плат и екипът му от петима купувачи филтрират селекцията си през осем критерия, които са напълно практични въпроси от вида: Тази движимост потребна ли е? Виждали ли сме към този момент сходно нещо? Решава ли тя действителен проблем? Използва ли материалите и технологиите по новаторски метод? Има ли връзка с сбирката на музея? Ако е предопределена за деца, носи ли просветителна стойност?

Макар да не са доста, оказа се, че и в България има емблематични авторски продукти, които, без да са имитация, не престават загатна за музейното преживяване. Такъв образец намираме в музея на хумора и сатирата в Габрово. Маргарита Доровска споделя за емблематичните габровски чашки половинки за кафе, представляващи две обособени чашки с дъно във формата на полукръг върху обща чинийка, осъществени по план на Борис Димовски. Чашките наред с дребната книга с габровски смешки не просто са бестселър, а longseller и се продават сполучливо от средата на 70-те до през днешния ден. " Това е артикул фантазия за всеки бизнес ", споделя Доровска. " С такива артикули нашият музей стига до няколко генерации и става част от техните мемоари. "

Развитието на музейните магазини обособява ателиета, профилирани в създаване на търговски концепции за културни институции. Водещото измежду тях е лондонското студио Lumsden, в чието портфолио са магазините на колоси като British Museum, Tate Modern, Victoria & Albert Museum, Abbey Road Studios, London Transport Museum в Лондон, Albertina и Belvedere във Виена, MoMA, Universal Studios, Waner Brothers в Съединени американски щати и доста други.

Музей на космонавтиката, Москва

Един от любопитните планове на Lumsden e преобразяването на комерсиалното пространство в " Музей космонавтики " и " Музей Москвы " . " Не мога да кажа, че [руските власти] бяха изключително смели по отношение на креативните решения, които ги подканвах да вземат ", споделя за опита си в Москва пред " Капитал " Калъм Лъмсден, изобретателният шеф на студиото. " Взеха много решения, без да се допитват назад до мен, когато инсталираха магазина. Но въпреки всичко да стигнат дотук е единствено по себе си необикновено достижение. В Москва не съществува нищо сходно и за тях това беше огромен скок в тъмното ", споделя Калъм. " Но мисля, че най-после финансовите доходи, които са доста над упованията, оправдаха решението им да работят с мен. "

Ако вземем поради големите доходи, които магазините генерират за музеите, самодейността " Европейска нощ на музеите " се оказва отлична тактика за фондонабиране. Д-р Шарън Макдоналд, шефът на Центъра за антропологични проучвания на музейното завещание в Берлин, града, от който за първи път потегля самодейността, назовава музейните магазини " льо гран край – финалната експозиция на шоуто ". Колкото повече хора влязат в музеите, толкоз по-голям поток ще мине през магазините на изхода, толкоз по-впечатляващи ще са приходите от събитието.

Друга сходна самодейност е на Асоциацията на музейните магазини, която през 2017 г.обявява неделята след Черния петък за Museum Store Sunday - интернационален ден, в който хората са поканени да станат патрони на музеите посредством покупка от магазина. " Когато купува, човек връща назад на музея ", изяснява Сузан Тудор, вицепрезидент на борда на шефовете на асоциацията. В първата самодейност се включват 10 страни.

За страдание на пръсти се броят българските музеи, които разполагат със модерни музейни магазини и кафенета, което да им разрешава да монетизират интереса от сходни събития. Но даже и там, където ги има, настоящи наредби и закони трансформират монетизирането в проблематично начинание.

Маргарита Доровска споделя по какъв начин през последните години под нейно управление магазинът към музея на хумора и сатирата неведнъж е умножил асортимента и екипа си. В момента се работи върху разширение и преоборудване на магазина и страртиране на онлайн версията му. Но тя не бърза да се радва: " В момента, в който увеличихме оборота и надскочихме прага от 50 000 лева, влязохме в режим на Данък добавена стойност. А нашите снабдители са дребни компании – художници, занаятчии, дизайнери, и не можем да употребяваме данъчен заем. На фона на освободения от Данък добавена стойност хазарт това е пъклен обезкуражаващо ", разяснява директорката.

Част от музеите в България са с общинско финансиране и приходите им от комерсиална активност се отчисляват към общината и нямат връзка с бюджета, който ще им бъде провиснал за идващия интервал. " Този вид музеи нямат пълномощия да вземат решение по какъв начин да употребяват привлечените средства, тъй като средствата отиват в общинската хазна и оттова се взема решение какъв брой да се даде за бюджета на музея. Съответно музеите нямат мотивация, тъй като нямат опция да ръководят бюджета, който генерират, по метод, по който считат за добре ", разяснява Меглена Запрева като една от аргументите музеите да нямат тласък да развиват спомагателна стопанска активност на територията си.

И по този начин - на българските музеи им следва дълго пътешестване по пътя им на преобразяване в модерни марки. " Музеите по света стартират да проумяват, че техният търговски капацитет е освен значимо, само че и доста прелестно преимущество в цялостното преживяване на посетителите им ", разяснява Калъм Лъмсден.

" На Източна Европа занапред й следва да се пробуди към тази опция. Отправната точка са ентусиазмът и поддръжката на сътрудници за сходна смела и изобретателна концепция. Може да стане по доста способи и всяка организация си има своите специфики. "

TATE Modern, Лондон

Добрата вест е, че към тази задача са съпричастни значително хора, посветили професионалния си гений на тази идея. Остава да разберем по какъв начин ние, посетителите, бихме могли да помогнем за това смяната да се случи по-бързо. " Хората трябват да изискват, в случай че желаят нещата да се трансформират ", счита Меглена Запрева. " Когато влязат в музея, би трябвало да питат за какво няма магазин, за какво няма къде да седнат да си починат, за какво няма информация за експонатите, за какво няма фамилни просветителни стратегии, за какво няма занятия за деца, които да им оказват помощ да схванат смисъла на експонатите, за какво няма това, което ще ни помогне да осмислим нашето културно завещание. "

Начало на сходен разговор сред публиката и музеите могат да бъдат посетителските книги, счита Тодор Петев. Ако хората споделят своите упования и ползи, те могат да послужат за скъпи систематизирания за другите публики и оттова да излязат хрумвания за основаване на посетителски преживявания. Друга неизползвана пътека е набиране на другари, Friendraising, и канализирането им в клубове вид " Приятели на музея ". Широко публикувана процедура измежду културните институции в Съединени американски щати е да се построява преданост посредством непрекъснат контакт с необятен профил гости. " Постепенно те стартират да се усещат приобщени към полезностите на музея и да способстват с време и средства към задачата му. Те по едно и също време стават посланици на музейния бранд в обществото, само че и посланици на гражданските упования към музея, когато са включени в консултативните препоръки ", споделя Тодор Петев.

Където това е допустимо, може да станем членове (абонати) на музеите, които харесваме. Други способи да покажем нашата съпричастност съгласно Маргарита Доровска са, като купуваме сувенири, като подаряваме билети за музея на близки и другари, като водим децата си, като вършим дарения, даже и алегорични, като приказваме за изложбите, които са ни впечатлили, и ги споделяме във фейсбук, като хвалим положителните образци и предлагаме на другари и сътрудници.
С идното разкриване на пети музей (след Ню Йорк, Венеция, Берлин, Билбао) в Абу Даби Guggenheim става най-горещият културен бранд в света. Мисията на фондация " Гугенхайм " е " колекционирането, съхраняването, представянето и интерпретацията на модерно и съвременно изкуство и просвета ", а общата сбирка, която изкусно се върти сред другите местоположения, към този момент включва към 8000 картини, статуи и съоръжения. В стремглавото движение на развиването на марката се залага на елементарна, само че доста скъпа формула, която явно обрисува бъдеща наклонност – световен вкус за демократично изкуство, съчетано с апетит за нови знакови архитектурни забележителности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР