Моля Ви поставете проблема и поискайте адекватно решение ... личните

...
Моля Ви поставете проблема и поискайте адекватно решение ... личните
Коментари Харесай

Родители: Как да се грижа за децата си при затворени ясли и градини? Ананиев: Намерете си здрав роднина

Моля Ви поставете казуса и поискайте съответно решение... персоналните лекари отхвърлят да издават болнични на съображение член 162,ал 2 от КТ. Защо заобикалят закона и не издават болничен на родители на деца,чиито ясли, детски градини и т.н са затворени по отношение на изключителното състояние?
Въпросите на тази майка получихме на публицистичната си поща. Тя, както и доста други родители се обръщат към медиите с безумен вик за помощ. Вчера зравният министър Кирил Аниев даде отговор.

Отговор, от който може единствено да го е позор.

Вижте първо какво още ни написа тази майка, която е в безискходица като доста други:

" Защо от Национален осигурителен институт заобикалят закона като настояват че тези заведения не са затворени поради карантина, а това е противоепидемични мярка?

Противоепидемични мярка и карантина не е ли едно и също и за какво?

Тогава за какво не отворят гореизброените заведения?

Кой да гледа децата ни?

На работа ли да ги водим?

Не всяка активност може да се реализира от у дома, не всеки има баба и дядо, които могат да гледат внуци, да не приказваме, че и това е неприемлива в сегашната обстановка!

Ако използваме целият си заплатен годишен отпуск какво ще вършим по-късно...

знаете децата се разболяват и през останалото време... "

Ето и отговора на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев на въпроси на публицист то същата тематика:

Журналист: - Г-н Ананиев, доста наши фенове ни пишат на публицистичната поща, че имат огромен проблем с гледането на децата си. Защото персоналните лекари отхвърлят да им издадат болничен, защото ясли и градини са затворени, само че не се водят под карантина!

Ананиев: - Ами...аз не разбрах...те взели ли са неплатена отпуска? Те имат право да си вземат неплатена отпуска...

Журналист: - Нали разбирате какъв брой е обезпокоително това! Ако някой би трябвало да гледа детето си в неплатен отпуск, по какъв начин ще го храни?

Ананиев: - Така е решило законодателството. Платен болничен се дава само на инфектирани с ковид и техните фамилии, които са под карантина...

Журналист: - Това не е ли параграф 22?

Ананиев: - Не е параграф 22, за какво да е...Когато са изчерпани законовите разновидности, постоянно може са се откри различен метод - родственик, баба, дядо... И те да се погрижат за детето.

Журналист: - Бабите и дядовците нали са в рисковата група?

Ананниев: - Видяхте, че рисковата група не е тъкмо при тях, а при доста по-младите - 40-49 годишни. Всяко едно семейство постоянно може да откри клинично здрав човек, който да оказва помощ...

Вите и каво гласи цитираната от майката наредба от Кодекса на труда:

Отпуск при краткотрайна нетрудоспособност
Чл. 162. (1) (Доп. – Дъждовни води, бр. 100 от 1992 година, в действие от 01.01.1993 г.; доп., бр. 52 от 2004 година, в действие от 01.08.2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване или професионална болест, трудова акцидент, за санаторно-курортно лекуване и при неотложен медицински обзор или проучване, карантина, премахване от работа по наставление на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от фамилията, необходимо придружаване на болен член от фамилията за медицински обзор, проучване или лекуване, както и за гледане на крепко дете, върнато от детско заведение заради карантина в заведението или на детето.
(2) Отпуските по миналата алинея се позволяват от здравните органи.
(3) (Изм. – Дъждовни води, бр. 100 от 1992 година, в действие от 01.01.1993 г.) За времето на отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност на служащия или служителя се изплаща парично обезщетение в периоди и в размери, избрани от обособен закон.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР