Молизе. Във вторник, 23:48 време в епицентъра (48 минути след

...
Молизе. Във вторник, 23:48 време в епицентъра (48 минути след
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресение с магнитуд под 5 не е причинило сериозни щети в областта Молизе, Южна Италия

Молизе. Във вторник, 23:48 време в епицентъра (48 минути след среднощ у нас), в Южна Италия е документирано земетресение с магнитуд 4.9 съгласно Европейския сеизмологичен център, 4.8 съгласно центъра в Съединени американски щати, надлежно 4.6 според оценка на Италианския сеизмологичен център по динамичната канара на Канамори. Дълбочината на сеизмичния източник е оценена на 19 километра (км). Епицентърът е в региона Молизе с основен град Кампобассо (малко над 50 хиляди жители; ситуиран на 35 км юг-югозападно от епицентъра). Околностите на Кампобассо са с невисока интензивност през последните две години, което потвърждава липса на директна връзка със мощните трусове в Централна Италия от 2016. Там са регистрирани единствено няколко трусове с магнитуди сред 3.3 и 4.1 през януари 2016 и януари 2017.
Каталогът, възложен от Националния сеизмологичен център на Италия, демонстрира, че към този момент измежду трусовете, генерирани в огнището на земетресението с магнитуд 4.6 от нощес, 16 са с магнитуд по-малък от 2. Най-ранният афтершок е регистриран 15 минути след оптималното земетресение – той е с магнитуд 2.3 (2.4, съответна оценка в Европейския център). Предхождащите, близки по време земетресения, са с магнитуди 1.5 до 1.9; стартират да се осъществят към 3 чáса по-рано. Новата земетръсна интензивност е съсредоточена в област с вяла сеизмичност – след пагубните въздействия на земетресенията от 2016 в Централна Италия, в региона няма трусове с магнитуд 3.0 и повече; изключение е едно едва усетено събитие с магнитуд 4.3 и дълбочина 20 км през април 2018.
Според италианския сеизмологичен център в Рим, земетресението от вторник против сряда (магнитуд 4.6, дълбочина 19, ревизирана на 14 км) се е показало с оптимални въздействия от малко над V степен в регион с радиус до тридесетина километра към епицентъра (Мороне дел Санио, Гуардиалфиера, Сан Феличе дел Молизе). Картата, направена в Националния център, демонстрира разпределението на резултатите от земетресението по засегнатата територия. Последствията са оценени от сведения на очевидци, дали отговор на въпросник оповестен в уеб страницата на Центъра. Областта на чувство се разгръща от епицентъра, ситуиран сред Л‘Акуила и Бари, до Анкона на север и до към 350 км към югоизток ( “тока на ботуша ”); на изток и запад от епицентъра земетресението е усетено и в крайбрежните региони. Единично сведение от Албания за активност от II степен е постъпило в Европейския център.
По исторически сведения (добре изучено е времето след година 1000) в региона на сеизмична интензивност не са документирани трусове с магнитуд по-голям от 5.9. Силни трусове с магнитуд сред 6.0 и 6.9 са локализирани на 60 км на изток през 17 век и на югозапад през 1805 година.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР