Молитва за мир в знак на солидарност и съпричастност към

...
Молитва за мир в знак на солидарност и съпричастност към
Коментари Харесай

Молитва за мир събра президента, вицепремиера и председателя на НС в софийската синагога

Молитва за мир в символ на взаимност и съпричастност към жертвите на спора в Израел и техните фамилии бе отслужена в Централната софийска синагога, съобщи Българска телеграфна агенция. Събитието е отклик на еврейската общественост в България и всички другари на Израел и е апел за мир в района след невижданата терористична офанзива против Израел на 7 октомври. Инициативата бе проведена взаимно с Централния израилтянски нравствен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България " Негев " и Офиса на Американския еврейски комитет в България.



В нашите обичаи траурът трае на няколко равнища, сподели при започване на церемонията Максим Делчев, ръководител на Централен израилтянски нравствен съвет (ЦИДС). По думите му първото трае седмица, като на седмия ден, тези, които те поддържат се събират. Трябва да се научиш да живееш със загатна и скръбта, уточни той. Делчев се обърна към представителите на властта и им благодари, че през днешния ден участват на молитвата, с цел да споделят скръбта. 

След това присъстващите в Синагогата се изправиха, с цел да отдадат минута безмълвие в памет на жертвите в Израел. 

Председателят на Организацията на евреите в България Шалом “ проф. Александър Оскар благодари за поддръжката на българската страна в лицето на българските политици за Израел. По думите му 7 октомври ще остане като един от най-мрачните моменти в човешката история. Бяха изклани над 1300 души, измежду които дами и деца, без причина, уточни той.  

От нулата изградихме демократична страна, сподели Йоси Леви Сфари, дипломат на Държавата Израел в България. Светът даде обещание в никакъв случай повече принуждение, уточни той. По думите му това е нарушено на 7 октомври. Само за няколко часа „ Хамас “ направиха всички закононарушения против човечеството. Над 6000 снаряди бяха изпратени към израелските градове. Това е терористичен акт, разяснява той. Посланик Сфари благодари на хората, че са в Синагогата, с цел да изразят своето състрадание. Нашите сърца са разрушени, само че не и нашият дух, съобщи той.  

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична офанзива на " Хамас " против Израел отдаваме своята дълбока респект към паметта на всички почтени жертви, сподели президентът Румен Радев. Той изрече съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, изгубили близки и другари. България остро осъжда невижданата офанзива против Държавата Израел и преднамереното ликвидиране на мирни жители, съобщи президентът. По думите му постоянно сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и хладнокръвен метод тероризма във всичките му форми. 

Ние сме изключително чувствителни и споделяме драмата и трагизма на този злокобен непровокиран акт против Израел, сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Седми октомври ще остане в историята не като следващия, за жалост, акт на гнет, ще остане като това най-зловещо изражение на библейската хилядолетна битка сред положителното и злото, съобщи той. Скърбим за нашите братя и сестри през днешния ден, на този ден на печал и се молим за душите на починалите, на живите, за всички, които ще проведат справедливата борба против тероризма, сподели още Желязков.

Няма опрощение за терора. Израел е в правото си да се пази в сходство с филантропичното и интернационалното право, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Молитвата е най-голямата мощ на индивида, дано ние всички дружно, с молитва за мир, да дадем мощ на нуждаещите се от него и да изразим поддръжката си към народа на Израел, моли тя. Габриел прикани да се постави завършек на насилието и тъмнината и да пребъде още веднъж лъчът на светлината. 

Станахме очевидци на един от най-кървавите терористични актове в човешката история. Това е злочинство, което минава всички граници на естествената човешка цивилизация, сподели и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Ние би трябвало да бъдем непримирими и Прокуратурата на Република България ще преследва неразделно, непримиримо, всички прояви на коренен ислям, сподели още той. 

София, град на божията премъдрост, изпраща своето мощно обръщение в поддръжка на еврейския народ. Ние сме потвърдили неведнъж през вековете, че религии и етноси могат и би трябвало да съжителстват спокойно и в естетика и че силите, които желаят разрушението, би трябвало да бъдат победени, сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите ѝ полезностите на човечността и положителното ни сплотяват да издигнем глас в отбрана на Израел, неговия народ и мира на Земята.

Молитви отслужиха основният равин на България рав Йоел Ифрах и основният равин на Хабад в България рав Йоси Саломон.

В края на молитвата за мир присъстващите се изправиха, с цел да чуят химна на България, както и този на на Държавата Израел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР