Молекулярни биолози са открили специални рецептори в червата на хората

...
Молекулярни биолози са открили специални рецептори в червата на хората
Коментари Харесай

Учени откриха защо преяждаме с мазна и сладка храна

Молекулярни биолози са разкрили специфични рецептори в червата на хората и мишките, които пречат на производството на хормони на засищане, когато се одобряват мастни или сладки храни.
Блокирането им ще помогне да се предотврати развиването на затлъстяване, пишат учените в списание Frontiers in Physiology.
" Ако създадем лекарство, което блокира работата на канабиноидните рецептори и не им разрешава да се намесват в освобождението на протеинови сигнали за задоволеност, тогава ще създадем огромна стъпка към решаването на казуса, който е поразил милиони хора по земята ", сподели Николас Ди Патрисио от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ).
През последните няколко години учените откриват от ден на ден признаци, че затлъстяването и проблемите с метаболизма, свързани с него, се развиват освен заради генетични аргументи или съществуването на проблеми със силата на волята при затлъстели хора, само че и тъй като използването на такава храна трансформира мозъка.
Например преди няколко години биолозите откриха, че висококалоричната храна унищожава естественото действие на гена, който управлява интензивността на клетките в центъра на засищане в мозъка на мишките. По-късно те откриха, че дебелите хора имат извънредно висока сензитивност към усета на храната и считат, че сладката храна е по-вкусна от другите хора заради измененията във вкусовите им рецептори и мозъчната кора.
Преди две години Ди Патрисио и сътрудниците му разкрили различен сходен модел, експериментирайки с плъхове, които употребяват големи количества захари и мазнини в продължение на няколко месеца.
Гледайки гризачите, учените забелязали, че те са почнали да ядат от ден на ден и повече, което форсира наддаването на тегло и ненадейно бързо води до развиване на затлъстяване. В същото време, повишението на апетита е съпроводено от внезапно увеличение на концентрацията на по този начин наречените ендоканабиноиди в червата и в кръвта на мишките.
Те са аналози на веществата, които се съдържат в марихуаната и които тялото ни синтезира в дребни количества за лични цели. Голям брой нервни кафези, които реагират на такива молекули, се откриват в червата на индивида.
Преди три години учените разкрили, че необяснимото предпочитание за ястие, което поражда при феновете на „ трева “, се появява вследствие на действието на TГК-9, дейното вещество на марихуана, върху тези рецептори. Това накара ди Патрисио и неговите сътрудници да мислят, че затлъстяването може да бъде излекувано посредством блокиране на такива рецептори.
Учените са ревизирали какво ще се случи, в случай че бъдат блокирани или канабиноидните рецептори, или тези нервни кафези, които са виновни за четенето на сигналите за задоволеност. Както демонстрират тези опити, мишките стартират да употребяват естественото количество храна в първия случай, а във втория се трансформират в същински аналози на Гаргантюа и губят възприятието си за цялост, без значение от това, което ядат.
Засега обаче учените към момента не знаят по какъв начин мазната и сладка храна трансформира работата на тези рецептори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР