Молекулярни биолози от САЩ откриха във водорасли множество вируси, които

...
Молекулярни биолози от САЩ откриха във водорасли множество вируси, които
Коментари Харесай

Откриха вируси, които управляват метаболизма на жертвите си

Молекулярни биолози от Съединени американски щати откриха във водорасли голям брой вируси, които могат освен да се развъждат в клетките им, само че и да манипулират метаболизма им, оповестява Българска телеграфна агенция.

"В предишното смятахме, че сред гените на вирусите и на живите кафези има малко общи неща. Сега достигнахме до стадий, в който можем да посочим незначителен брой неповторими гени, присъстващи единствено в клетките или вирусите.

Български учени сътвориха технология за заличаване на вируси и бактерии

От позиция на геномния репертоар те се оказаха доста по-сходни, в сравнение с сме очаквали ", сподели Франк Ейлуърд, доцент в софтуерния университет във Вирджиния, Съединени американски щати.

През последните няколко години биолозите откриха голям брой вируси, които се отличават с извънредно огромни размери. Геномът им съвсем не отстъпва по дължина и степен на трудност от метода, по който е устроена ДНК на живите организми, върху които те паразитират.

Най-интересната им характерност е, че сходни великански вируси (NCLDV), както ги назовават учените, мощно размиват границата сред пълноценните живи същества и вирусите. Причината е, че геномът на тези паразити съдържа освен указания по какъв начин да преодоляват отбраната на клетките и да се развъждат вътре в тях, само че и гени за произвеждане на белтъци, които не са директно свързани с размножаването на вируса.

Имунолог: Внимавайте с кутиите от подготвена храна

Значителна част от петстотинте вируса, изследвани от Ейлуърд и екипа му, съдържали огромни сегменти ДНК, предопределени за ръководство на метаболизма на водораслите. В генома на някои от тях пък имало съвсем цели вериги гени, отговарящи за разграждане на глюкозата, както и други значими елементи от метаболизма на живите организми. С други думи вирусът не просто употребява клетките като фабрика за възпроизводството си, само че и открива надзор върху тях.

Според учените при заразяване се трансформират фундаментални аспекти от живота. "Макар и да не можем да назовем вирусите живи същества, те играят значима роля в салдото на питателните субстанции и в работата на всички водни екосистеми в света ", споделя Ейлуърд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР