Молекула, която първоначално е била разработена за лечение на туберкулоза,

...
Молекула, която първоначално е била разработена за лечение на туберкулоза,
Коментари Харесай

Провален антибиотик открива втори живот като ефективен хербицид

Молекула, която в началото е била създадена за лекуване на туберкулоза, само че не съумява да излезе от лабораторията като антибиотик, в този момент дава обещание да се трансформира в мощен зложелател на плевелите, които нахлуват в градините ни и костват на фермерите милиарди долари всяка година, предават австралийските медии.


Въпреки че несполучливият антибиотик не е бил подобаващ за първичното си предопределение, учените от Университета в Аделаида откриват, че посредством смяна на структурата му молекулата става ефикасна за заличаване на два от най-проблемните бурени в Австралия - едногодишен райграс и дива ряпа, без да поврежда бактериалните и човешките кафези.

" Това изобретение е евентуален фактор, който може да промени обстановката в селското стопанство. Много бурени към този момент са устойчиви на съществуващите на пазара хербициди, което коства на фермерите милиарди долари всяка година ", споделя водещият откривател доктор Татяна Соареш да Коща от Изследователския институт " Уейт " към Университета в Аделаида.

" Използването на несполучливи антибиотици като хербициди обезпечава къс път за по-бързо създаване на нови, по-ефективни средства за заличаване на бурени, ориентирани към нездравословни и инвазивни бурени, които фермерите мъчно управляват. "

Изследователите от Лабораторията за нововъведения в региона на хербицидите и антибиотиците към университета откриват, че има подобие сред бактериалните супербактерии и плевелите на молекулярно равнище.

Те се възползвали от тези прилики и посредством химическо модифициране на структурата на несполучлив антибиотик съумели да блокират производството на аминокиселината лизин, която е от значително значение за растежа на плевелите.

" На пазара няма търговски хербициди, които да работят по този метод. Всъщност през последните 40 години на пазара съвсем не са излизали нови хербициди с нови механизми на деяние ", споделя доктор Андрю Бароу, постдокторант в екипа на доктор Соареш.

Смята се, че плевелите костват на австралийската селскостопанска промишленост повече от 5 милиарда $ всяка година.

Особено едногодишният райграс е един от най-сериозните и скъпоструващи бурени в Южна Австралия.

Не единствено фермерите биха могли да се възползват от това изобретение. Изследователите настояват, че то може да докара и до създаването на нови препарати за заличаване на бурени, които да се насочат към досадните бурени, растящи в нашите дворове и по пътищата.

" Нашият метод за наново потребление има капацитета да открие хербициди с необятно приложение, които могат да унищожават разнообразни бурени ", споделя доктор Бароу.

Д-р Татяна Соареш да Коща и нейният екип в този момент търсят способи да открият още хербицидни молекули посредством наново потребление на други несполучливи антибиотици и да си партнират с промишлеността, с цел да показват на пазара нови и безвредни хербициди. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР