Молебен за дъжд, здраве мир и благоденствие ще обедини в

...
Молебен за дъжд, здраве мир и благоденствие ще обедини в
Коментари Харесай

Молебен за дъжд и мир ще обедини мюсюлмани и християни в Асеновград

Молебен за дъжд, здраве мир и благополучие ще сплоти в една идея стотици мюсюлмани и християни в Асеновград и асеновградския квартал " Долни Воден " в две следващи недели. Инициативата към този момент се е трансформирала в традиция. И без значение дали годината е дъждовна, или не, се прави курбан за благодат и се изрича молитва за дъжд, съгласие и здраве.
Без значение от религията и вярванията си, съвсем всеки от жителите на " Долни Воден " взе участие с каквото може. По-заможни асеновградчани оказват помощ с финансови средства, а други - с труд.
Подготовката стартира да кипи още от предната вечер. Местността се почиства, с цел да е приветлива и приятна за посещаване. Разпъват се големи палатки, цепят се дърва за огньовете, които ще бъдат накладени за казаните. Колят се крави, телета, овце, кози. Подготвят се не един и два казана. Месото, овкусено по специфична рецепта и приготвено от положителни готвачи, къкри цяла нощ. Малко преди обяд, към 11:00 ч. се произнася молитвата и чак тогава стартира раздаването на храната.
В огромна забрадка, наречена " бохча " се поставят хлябът и лъжиците. Връзват се срещуположните й ъгли и се носи в ръката. Според традицията в този ден един човек носи огромна тава ( " Аш " ), цялостна с ястието на локалния готвач. Няма съответен празник, на който да се прави молебенът за дъжд, изясняват локални поданици.
Дните се избират годишно почти да са по едно и същи време. Тази година в " Долни воден " самодейността ще се организира идната неделя (14.07.19 г.) от 11:00 ч. в местността " Камара ". Молебен за дъжд ще бъде осъществен и в самия Асеновград на 21.07.19 година още веднъж в същия час.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР