Молдовците днес ще гласуват на втори тур на президентски избори,

...
Молдовците днес ще гласуват на втори тур на президентски избори,
Коментари Харесай

Втори тур на президентските избори в Молдова

Молдовците през днешния ден ще гласоподават на втори тур на президентски избори, избирайки сред проруски настроения Игор Додон, който се бори за втори мандат, и проевропейската му съперничка Мая Санду.

45-годишният Додон би Санду на балотажа през 2016 година, само че на изборите тази година остана малко след нея на първия тур на 1 ноември. Като президент Додон разчиташе на поддръжката на Москва, а Молдова, една от най-бедните страни в Европа, в последните години бе на ръба на стопански колапс. Мая Санду (48 г.) няколко месеца бе министър председател по време на първия мандат на Додон, само че бе отстранена с избор на съмнение. Тя се афишира за по-тясна интеграция с Европейския съюз като метод за излизане от икономическата рецесия.

На първия тур Санду получи 36,1 % от гласовете, а Додон - 32,6. Санду си обезпечи преимуществото от 3,5 на 100 с помощта на поддръжката на молдовските имигранти на Запад, които демонстрираха ненадейно огромна изборна интензивност, отбелязва ТАСС. Според специалисти резултатът от втория тур може да зависи от това по какъв начин претендентите ще съумеят да активизират електората си. Във втория тур няма изискван от закона предел на изборна интензивност, побеждава този, който получи повече гласове. При идентичен брой гласове победител е този, който е с по-добър резултат на първия кръг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР