Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон

...
Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон
Коментари Харесай

Криза в Молдова: Конституционният съд свали от власт президента Игор Додон

Молдовският парламентарен съд през днешния ден освободи от поста президента Игор Додон и назначи за краткотраен президент някогашния министър председател Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, базирайки се на известие на съда. Временният президент може да разпусне Народното събрание и да разгласи предварителни избори. Додон съобщи, че това е опит за узурпиране на властта.

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, през вчерашния ден оспори легитимността на ново държавно управление, формирано от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок " Сега ".

Додон е някогашен водач на социалистите и поддържа сформирането на ново държавно управление отпред с Мая Сайду от блока " Сега ", някогашен министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с обстоятелството, че Додон не е разпуснал Народното събрание, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше декларирал, че в случай че до 7 юни не бъде формирано държавно управление, би трябвало да има нови избори.

Игор Донон сподели пред сътрудник на ТАСС, че съдът не е самостоятелен и че Демократическата партия се пробва да си резервира властта за " по-нататъшното й узурпиране ". Той прикани популацията да резервира успокоение и да не се поддава на провокации.

При това състояние нямаме различен излаз, с изключение на да се обърнем към интернационалната общественост с апел да стане медиатор в процеса на мирното предаване на властта и/или да призовем народът на Молдова на невиждана готовност и мирни митинги ", написа във фейсбук по-рано през днешния ден Игор Додон.

След парламентарните избори през февруари Народното събрание не съумя да сформира ръководеща коалиция и държавно управление. В събота бе избегната заплахата от разформироване на Народното събрание и предварителни избори. Това стана, откакто социалистите, които поддържат президента, се договориха с проевропейския блок " Сега " да работят против Демократичната партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която контролираше предходния парламент и държавното управление, означи ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР