Молдова за първи път ще вземе участие в заседанието на

...
Молдова за първи път ще вземе участие в заседанието на
Коментари Харесай

Молдова ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи

Молдова за първи път ще вземе присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по правораздаване и вътрешни работи (СПВР). Министърът на вътрешните работи Анна Ревенко ще се срещне с министрите на правораздаването и вътрешните работи на всички страни членки на Европейски Съюз. За първи път министър от страна отвън Европейския съюз е поканен на съвещание на СПВР, се споделя в прессъобщение на Министерството на вътрешните работи на Молдова, представено от молдовската пресс-агенцията IPN.

Всички министри на вътрешните работи на страните от Европейски Съюз ще обсъдят новаторски метод, който планува съответни аспекти от развиването на европейската екосистема за сигурност, под формата на основаването на СПВР Хъб в Кишинев. Преди два месеца Молдова предложи на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон да сътвори Център за сигурност на Европейски Съюз в Кишинев, с цел да усъвършенства отбраната и устойчивостта против рисковете и заканите, подбудени от войната в Украйна. Това предложение беше признато от страните от Европейски Съюз.

В резултат на основаването на тази конструкция в Кишинев, Република Молдова се трансформира в източник на сигурност за европейското пространство, образувайки дружно със страните членки на Европейски Съюз засилен пояс за сигурност на границата с войната. Присъствието на СПВР хъб в Кишинев ще донесе повече непоклатимост и сигурност на нашите граници и ще обезпечи по-безопасна среда в обществото, се споделя в прессъобщението на Министерството на вътрешните работи.

В рамките на този СПВР хъб в Кишинев, представители на всички европейски правоприлагащи и правни институции, представители на страните от Европейски Съюз и националните системи на вътрешните работи, дружно със чиновници на системата на вътрешните работи на Молдова, ще разработят тактики за противопоставяне на трафика на оръжия и опиати, трафик на хора, тероризъм и други типове проведена престъпност, опитващи се да надвишават границите на страни, граничещи с война.

Съветът по правораздаване и вътрешни работи развива съдействие и следва обща политика по разнообразни трансгранични въпроси за основаване на пространство на независимост, сигурност и правораздаване в границите на Европейски Съюз. Членовете на СПВР ще обсъдят тематиката за гарантиране на сигурността посредством разширение на европейското пространство за сигурност, което ще включва Република Молдова.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР