Молдова смята Турски поток за основна алтернатива за доставките на

...
Молдова смята Турски поток за основна алтернатива за доставките на
Коментари Харесай

Молдова: Турски поток е основна алтернатива за доставките на газ

Молдова счита " Турски поток " за съществена опция за доставките на газ, при положение, че Русия и Украйна не се договорят за преноса на синьо гориво. Това съобщи през днешния ден пред публицисти ръководителят на управителния съвет на руско-молдавското газоразпределително сдружение Молдовагаз Вадим Чебан, представен от ТАСС.

По думите му, по-изгодно ще бъде потреблението на реверсивното подаване през трансбалканския газопровод. Молдовагаз е готово от техническа позиция за доставките по магистралния газопровод Шебелинка-Днепропетровск-Кривой-Рог-Измаил (ШДКРИ).

Чебан заяви, че през декември ще бъде подписано техническо съглашение с газовите оператори на България, Румъния и Украйна за транспорт на газ през трансбалканския кулоар в реверсивен режим. По този път страната може да получава до 16 милиона кубични метра газ дневно, което ще обезпечи и потребностите на приднестровския район, съобщи Българска телеграфна агенция.

По последна информация, доказана от Газпром, междинната годишна цена на вноса на газ в Молдова ще бъде 173-175 $ за 1000 куб. метра. Към това обаче би трябвало да се прибави цената за транспорт на газ от румънската граница до Молдова през територията на Украйна. Тази стойност още не е одобрена, посочи Чебан.

През първата половина на тази година републиката е внесла синьо гориво от Русия по 235 $ за 1000 куб. метра. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР