Молдова реши да изчака изявлението на “Газпром за неизпълнението на

...
Молдова реши да изчака изявлението на “Газпром за неизпълнението на
Коментари Харесай

“Газпром” търпи грубиянството на Молдова по две причини

Молдова реши да изчака изказването на “Газпром ” за неизпълнението на отговорностите на републиката по газовия дълг. В същото време самият “Газпром ” продължава да доставя гориво на страната. Защо съветската компания към момента не е прекъснала зареждането на републиката и по какъв начин ще принуди Кишинев да съблюдава изискванията на договорите?

Молдовските управляващи чакат реакцията на " Газпром " за забавянето на задължението на републиката да се съгласува за погашение на дълга за газ до 1 май. Това заяви вицепремиерът, министър на инфраструктурата и районното развиване на републиката Андрей Спину. „ Не сме получили формален отговор от “Газпром” и не знаем претекстовете за продължение на доставките на съветски газ за Молдова “, сподели Спину.

Молдовският министър също по този начин увери, че страната има задоволително ресурси от газ, с цел да издържи известно време при положение на прекъсване на доставките от Русия. „ Молдова е подготвена и има задоволително запаси, с цел да издържи, в случай че “Газпром” реши да прекъсне доставките. Имаме към 24 милиона кубически метра газ в вместилище, което би било задоволително за един месец лятно ползване “, сподели министър председателят.

„ Според протокола трябваше да създадем одит преди май, само че стартира войната в Украйна, фирмите просто отхвърлиха да вземат участие в търга. Бихме могли да обсъдим въпроса за удължение на периода за одит на съвещание на междуправителствената комисия, само че това не се състоя по същите аргументи “, сподели още Спину.

В неделя разпределителното сдружение " Молдовагаз " осведоми, че доставките на газ са в естествен режим, в сходство с изискванията на контракта. По-рано Спину призна, че “Газпром” може да спре доставките на газ за републиката след 1 май, защото Молдова отхвърли да извърши съглашението за погасяване на дълга за изразходваното гориво.

Припомняме, че на 15 април молдовските управляващи отхвърлиха да признаят дълга към “Газпром” без самостоятелен одит. Тогава Спину сподели, че Кишинев не има намерение да подписва „ никакви съглашения за споразумяване на дълга “. „ Одитът би трябвало да покаже какъв дълг. От анализите на някои специалисти знам, че може да се понижи доста или изцяло да се отстрани. Но не е редно да се приказва за това в този момент. Одитът би трябвало да покаже всичко”, съобщи той.

Едно от главните условия, при които управлението на съветската компания се съгласи тогава да удължи контракта за доставка на газ за Молдова за идващите пет години, беше погасяването на дълга за гориво и навременните заплащания. Републиката се ангажира да притегли задграничен инспектор до 1 май, само че това не се случи. През април “Молдовагаз” изиска от “Газпром” да даде повече време за споразумяване на въпроса за погасяването на дълга за газ.

Според специалистите изчерпването на насъбраните запаси от Молдова е неизбежно, което значи, че Кишинев по този начин или другояче ще би трябвало да взема решение проблемите с “Газпром”. Освен това практиката на забавено заплащане на отговорностите от дълго време се употребява от молдовската страна.

„ Молдова намерено се подиграва с “Газпром”, комерсиалните контракти и като цяло икономическа логичност. Когато договорът беше подписан през есента на 2020 година, те просрочиха заплащането още през първия месец. Тогава “Газпром” им даде три дни. И парите се откриха. Тази история се повтори няколко пъти”, сподели Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност. „ Кишинев наподобява стигна до заключението, че в случай че газопроводът не е бил блокиран преди, това няма да се случи и в този момент, тъй че не можете да плащате за гориво по най-грубиянски метод “, твърди специалистът.

В същото време Молдова не е включена в листата на неприятелските страни, тъй че не се постанова да минава към нова скица за заплащане на газ. „ Големият проблем е, че съвсем всички постсъветски страни се преглеждат от нас като близки. Следователно “Газпром” към момента не е оставил Кишинев без топлота. Въпреки че съгласно мен трябваше да се направи. Тогава щешеда се намерят пари както за цялостното погасяване на предишния дълг, по този начин и за заплащането на новите контракти “, сигурен е Юшков.

Експертът упорства, че тематиката за одита „ е измислена по някаква причина “. „ Приказките за това, че никой не е пристигнал да взе участие в търга за одита са празни оправдания. Ако в действителност имаше предпочитание да го осъществят, тогава нямаше да има проблеми. „ Газпром “ преглежда одита като опция за следващ път да изясни от кое място идва дългът, до момента в който Молдова се надява да отпише част от дълга по този метод “, добави Юшков.

„ В този случай можем да приказваме или за непросветеност на молдовските управляващи, или за тенденциозен бойкот “, споделя Алексей Гривач, заместник-генерален шеф по газовите проблеми във Фонда за национална енергийна сигурност. „ Предвид съществуването на замразен спор в Молдова, европейската ориентировка на молдовските управляващи и ескалацията на борбата сред Русия и Европа, това може да е съзнателна политика “, отбелязва специалистът.

„ Това е очевидно неуважение на ползите на личното население и сигурността на страната. Факт е, че насъбраният от Кишинев газ ще стигне безусловно за месец. Тъй като Молдова получава по-голямата част от електрическата енергия си от Топлоелектрическа централа, ситуирана в Приднестровието, която работи с съветски газ, неуспехът на контракта ще докара до огромна енергийна рецесия в страната “, изясни Гривач.

С оглед на това в този момент е доста по-изгодно за Молдова да договаря с “Газпром”, уверен е Станислав Митрахович, специалист от ФНЕС и Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. „ Кишинев, несъмнено, може да стартира да купува газ от съседите си, само че това ще им коства доста повече “, твърди събеседникът.

Ясни са и аргументите, заради които “Газпром” продължава да доставя синьо гориво на страната. Първо, това е лоялно отношение към някогашните руски републики. И второ, нежеланието за ескалация на рецесията в Бесарабия. „ Има клюки, че Киев има намерение да развие нов спор в Приднестровието. Русия е заинтригувана Молдова да не поддържа Украйна. Ето за какво “Газпром” към момента продължава да доставя газ на републиката “, обобщава Митрахович.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР