Молдова обяви, че руска ракета е нарушила въздушното ѝ пространство

...
Молдова обяви, че руска ракета е нарушила въздушното ѝ пространство
Коментари Харесай

Молдова обяви, че руска ракета е нарушила въздушното ѝ пространство

Молдова разгласи, че съветска ракета е нарушила въздушното ѝ пространство в петък сутринта и привика съветския дипломат в символ на митинг, съобщи " Ройтерс ".

" Министерството на защитата, в съдействие с виновните структури на страната, следи от близко обстановката в района и изрично осъжда нарушаването на въздушното пространство на Молдова ", подчертаха от ведомството.

От външното министерство оповестиха, че съветският дипломат е бил незабавно извикан и прибавиха: " Ние уверено отхвърляме последните вражески дейности и изказвания против Молдова, което е безусловно недопустимо за нашия народ. Призоваваме Руската федерация да спре военната експанзия против прилежаща страна, която води до голям брой човешки жертви и материални вреди ".

Малко преди този момент началникът на украинския общоприет щаб военачалник Валерий Залужни сподели, че две съветски ракети са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова, преди да влязат в Украйна. По думите му двете ракети " Калибър " са били изстреляни от Черно море.

Онлайн вестникът " Украинска истина " цитира представител на военновъздушните сили, който е декларирал, че Киев е можел да смъкна ракетите, само че не го е направил, защото не е желал да заплаши живота на цивилни в други страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Румънското министерство на защитата обаче заяви, че съветска ракета, изстреляна от транспортен съд покрай Крим, е минала във въздушното пространство на Молдова, преди да удари Украйна, на към 35 км североизточно от границата с Румъния.

" Системата за наблюдаване на румънските военно-въздушни сили засече в петък въздушна цел, най-вероятно крилата ракета, изстреляна от съветски транспортен съд в Черно море покрай Кримския полуостров ", се споделя в изказване на министерството.

В петък Русия от ракетни удари по енергийната инфраструктура в цяла Украйна, причинявайки спирания на електрозахранването и водоснабдяването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР