Молдова експулсира 45 руски дипломатически служители в шпионски спор

...
Молдова казва, че ще експулсира 45 руски дипломати и друг
Коментари Харесай

Молдова казва, че ще експулсира 45 руски дипломати и друг персонал на посолствата заради техните „неприятелски действия“.

Общият брой ще бъде намален само до 25 - цифра, по-близка до броя, който Молдова има в посолството си в Москва.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. молдовското правителство обвини Москва в шпиониране и подкрепа на опозиционни групи.

Русия осъди експулсирането и каза, че то "няма да остане без отговор".

Във вторник външното министерство на Молдова изрази загриженост относно медиен репортаж за ново оборудване за наблюдение, инсталирано на покрива на руското посолство и съседна сграда, използвана от Русия. Докладът идва от руския разследващ медиен сайт Insider и молдовския телевизионен канал Jurnal.

Обявявайки експулсирането в сряда, министерството каза, че то е предизвикано от „продължаващо напрежение и неприятелски действия“ и руснаците ще трябва да напуснат до 15 август.

"В продължение на много години ние бяхме обект на враждебни руски действия и политики. Много от тях бяха направени чрез посолството", каза молдовският външен министър Нику Попеску.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Молдовата е "неприятелска стъпка няма да остане без отговор". Тя каза, че това ще означава ограничения върху консулските услуги и контактите на молдовците с Русия, въпреки че не обяви конкретни мерки.

С население от едва 2,6 милиона души, Молдова е една от най-бедните икономики в Европа и е силно изложена на войната в съседна Украйна.

Тя е изправена пред голяма енергийна криза, тъй като енергийната й инфраструктура датира от съветската епоха. Русия не само ограничи доставките на газ, но и нейните атаки срещу енергийната мрежа на Украйна също предизвикаха спорадични прекъсвания на тока в Молдова. Инвазията също така предизвика приток на украински бежанци, което натовари обществените служби на Молдова.

Русия подкрепя сепаратистите, контролиращи отцепилата се територия в Молдова - Приднестровието - в замразен конфликт, който тлее от 90-те години на миналия век.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР