Молдова гледа с тревога към случващото се в Украйна. В

...
Молдова гледа с тревога към случващото се в Украйна. В
Коментари Харесай

Може ли Молдова да е следваща?


Молдова гледа с паника към протичащото се в Украйна. В Приднестровието към момента са ситуирани съветски военни и близо 20 000 тона боеприпаси.

Република Молдова е неутрална - също като Швейцария, обичат да повтарят политиците в Кишинев. Страната не разполага нито с тежко въоръжение, нито с съвременни бойни самолети. Има единствено едно изключение: в отцепническия проруски район на Приднестровието е цялостно с оръжия и с съветски военни.
Редакцията предлага
Областта принадлежи по закон към Република Молдова, само че спорът от началото на 1990-те години де факто я трансформира в нещо като " страна в страната ". Ежегодно там се организират учения на сепаратистката войска дружно с съветски военни, а тяхната " цел " постоянно е столицата на Молдова - Кишинев. Ръководството на Приднестровската молдовска република обича да се хвали, че единствено за 24 часа може да стигне до река Прут, която минава на границата с Румъния, т.е. - на източната граница на Европейски Съюз и НАТО.

А в случай че Русия реши да влезе в Молдова?

През 1994 - три години откакто извоюва своята самостоятелност, Молдова закрепи и конституционно правилото за неутралитет на страната. Зад това се криеше вярата, че разположените в страната съветски войски от руски времена ще я изоставен непринудено. Това обаче се оказа лъжлива вяра. Цели 30 години по-късно съветските военни си остават в Приднестровието, а близо 20 000 тона боеприпаси на някогашната 14-та руска войска. Москва и до през днешния ден отхвърля да се съобрази с редица двустранни и интернационалните съглашения и да изтегли войските си оттова.

Какво мислят хората в Кишинев тези дни, когато опасността от съветска инвазия в Украйна е по този начин огромна? Разговорите с минувачи в молдовската столица демонстрират, че настроенията са разнообразни. Някои считат Украйна за щит, който може да пази и Молдова, а други изясняват обезверено, че Молдова в никакъв случай не би имала късмет да се опълчи на възможна съветска експанзия, защото армията ѝ е прекомерно слаба. " На руснаците никой не може да окаже опозиция ", се чува по улиците на Кишинев. Друга част от молдовците считат, че спасението би трябвало да се търси оттатък река Прут – т.е. в Румъния. Много от тях с изключение на молдовско, имат и румънско поданство, с други думи и паспорт за Европейски Съюз. Те се надяват, че Румъния - като страна в НАТО - би защитила Молдова. Никой обаче не може да отговори на въпроса по какъв начин тъкмо би могло да стане това. Факт е, че сходна визия е прекомерно нереалистична, защото ако някоя страна има потребност от защита, НАТО е длъжен да оказва помощ единствено на своите страни членки.
 Статутът на Приднестровието (Транснистрия) не е организиран и до през днешния ден.
Статутът на Приднестровието (Транснистрия) не е организиран и до през днешния ден.

" Молдова се нуждае от гаранции за сигурност "

Политиците в Кишинеу гледат на този въпрос прагматично. Бившият министър на защитата Анатолий Салару споделя: " Никой няма да може да ни помогне. Нито една страна от НАТО няма да се бие на територията на Република Молдова “.

Все отново Молдова се нуждае от гаранции за сигурност, споделя Виорел Чиботару, някогашен министър на защитата, който упорства за сключването на съглашение за взаимна защита сред Румъния и Молдова: " Подобно съглашение съществува сред Турция, която е в НАТО, и Азербайджан. Значи би трябвало да е допустимо. Ние се нуждаем от спомагателни гаранции за сигурността на нашите жители ", споделя той.

За управлението на сепаратисткото Приднестровие тази полемика е спомагателна опция за отправяне на закани: " Всякакво съдействие на Молдова с НАТО ще докара до ескалация “, съобщи Вадим Красноселски, президент на непризнатата Приднестровска молдовска република. В Молдова към момента било живо " желанието да се убива ", твърди проруският политик.

Кишинев и Европейски Съюз: тематика с доста въпросителни

Независимо от войнствените изказвания на сепаратистите и от изострянето на спора по руско-украинската граница, държавното управление на Молдова резервира успокоение. Президентката Мая Санду съобщи през 2021 година, че Република Молдова е и ще си остане благонадежден сътрудник на Украйна и акцентира, че анексираният от Русия полуостров Крим за тях си остава неделима част от Украйна. Санду съобщи още, че страната ѝ би трябвало да скъса с предишното и да се причисли към Европейски Съюз.

В последно време изявленията в този жанр позатихнаха. Включително и заради това, че прекалено високите цени, на които Русия стартира да продава своя газ на Молдова, хвърлиха страната в дълбока рецесия. И въпреки всичко има мотиви за внимателен оптимизъм. Република Молдова подписа през 2014-а Споразумение за асоцииране с Европейски Съюз, а страната стана пример за останалите страни от така наречен " Източно партньорство ".

Младите молдовци бягат от несигурността в страната

Сближаването с Общността обаче няма да мине безпроблемно. Въпреки ясния проевропейски курс на президентката и държавно управление, обществото в Молдова си остава разединено. Мнозинството от молодовците приказват румънски, а близо 40% от популацията би желало страната да се сплоти с Румъния. През последните години техният дял последователно нарастваше, в това число и поради икономическата помощ, която Румъния оказваше - изключително по време на пандемията.

В сепаратисткия район на Приднестровието има многочислено съветско малцинство, а в самостоятелния район Гагаузия – и тюркоезично малцинство. И двете общности желаят доближаване с Русия. Но изключително по-младите хора гледат скептично на развиването на Молдова и търсят шанса си в страните от Европейски Съюз. От оповестяването на независимостта на Молдова до момента популацията е намаляло с близо една трета и през днешния ден наброява под три милиона поданици.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР