Молдова е поредната източноевропейска старана, която с малки, но уверени

...
Молдова е поредната източноевропейска старана, която с малки, но уверени
Коментари Харесай

Молдова - новата винена дестинация в Европа

Молдова е следващата източноевропейска старана, която с дребни, само че уверени стъпки се постанова на международната туристическа карта. Винаги свързваме дадена страна с нещо с характерно за нея - било то забележителности, храна или пък питиета.

В последно време концепцията за винен туризъм се развива от ден на ден, а положителната вест е, че една от най-новите дестинации е покрай нас. Става дума точно за Молдова. Малката страна сред Украйна и Румъния няма изход на море, a забележителностите, които да си набележим, се събират на пръстите на едната ни ръка.

Но в столицата Кишинев можем да намерим доста места, където да опитаме локално вино. Carpe Diem Wine Shop & Bar е единствено едно от тях. Тук можем да дегустираме над 150 типа виновност, комбинираме с храните, които им пасват най-добре. И това е единствено едно положително начало на виненото ни премеждие в Молдова.

Източноевропейската страна към този момент има няколко огромни производителя на вино, които залагат на локални реколти, само че и на интереса на непознати туристи.

Именно виненият туризъм е избавителният пояс за дребната източноевропейска страна, която е едно от най-слабо посещаваните на континента. Но се чака след няколко години обстановката да е друга.

Молдова има дълги обичаи в производството на вино. Територията й е покрита с толкоз гроздови масиви, колкото има в малко други страни. Преди десетилетия обезпечава 70% от виното за някогашния Съветски съюз.

Но в този момент страната излиза от сянката на предишното и стартира да се набива на очи на международния винен пазар. А производителите трансформират метода си, с цел да бъде всичко освен бизнес, само че и атракция. Молдова става привлекателна и за бизнесмени, които до момента гледаха към френски територии да вземем за пример.

Пример за трансформацията на винената промишленост в страната са и винените питейни заведения, и винарните, които отварят вратите си за любопитни и жадни гости . Mileştii Mici е комплекс, който се откроява с подземните си мазета, в които се съхраняват над милион и половина бутилки, написа Vogue.

А в Кишинев е доста евентуално да ни посрещнат с чаша локално вино в ръка, в случай че сме избрали да се настаним в къща за посетители. Така постепенн о виното се прокрадва на всички места , с цел да успее да се трансформира в онази отличителна линия на Молдова, която ще ни накара и да отидем, и да се върнем там.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР