Молба или желание може да е имало, натиск - категорично

...
Молба или желание може да е имало, натиск - категорично
Коментари Харесай

Панев: Имаше молба от премиера за забързване на процеса със Северна Македония |

" Молба или предпочитание може да е имало, напън - изрично не. " С тези думи депутатът от Демократична България Владислав Панев отговори на въпроса на Цветанка Ризова дали е имало молба или напън от премиера Кирил Петков за забързване на процеса със Скопие за събаряне на ветото.

Преди няколко седмици се появи изказванието, че Петков е заречен българското несъгласие за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония да падне до края на юни. Депутати от ръководещата коалиция отричаха да е имало такава спогодба.

Панев съобщи, че до края на юни няма да вдигано ветото за начало на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Той съобщи, че дълготрайната цел е Скопие да стане част от Съюза, само че не и преди осъществяването на всички точки Договора за добросъседство.

Депутатът съобщи, че " Има Такъв Народ са много радикални по тематиката " и за момента тя е затворена, тъй като нямало консенсус.

Връщат ли се хартиените бюлетини?

По-рано през днешния ден Българска социалистическа партия внесе законопроект, в който се предлага, които Демократична България анулира в 45-НС.

" Не виждам по какъв начин ще се откри консенсус в границите на ръководещата коалиция ", съобщи Панев.

Той позволи, че Българска социалистическа партия може да разчита на плаващо болшинство по тази тематика, само че това нямало да е добър сигнал за обединението.

" Ако стартираме доста съществено да се отклоняваме от съдружното съглашение, това ще докара до проблеми ", сподели още той.

Оръжията за Украйна

Той разяснява и за изпращане на оръжия за Украйна. Според Владислав Панев България ще изпраща единствено нелетална военна помощ - бронежилетки и каски, тъй като в обединението имало спор за военната помощ. С приближаването на разглеждането на предложението Българска социалистическа партия се засилва и стартира да плаши, че ще напусне обединението, в случай че Народно събрание реши България да изпрати оръжия на Украйна.

" Засега няма консенсус в обединението и Българска социалистическа партия доста ясно го обявиха ", сподели той.

Панев обаче съобщи, че се надява въпреки всичко проекторешението да се гласоподава, а крайното решение за типа помощ да се взима от Министерски съвет.

Сагата към Българска народна банка

Депутатът съобщи, че чака тази седмица изборът на гуверньор на Българска народна банка да се гласоподава тази седмица. Той обаче беше сбит по тематиката с избора на . Панев загатна за вероятните кворумни хватки, които депутатите " официализираха " с предходната седмица. Владислав Панев съобщи, че парламентарната му група не е решила дали ще поддържа Каримански, само че на 99% е сигурен, че това няма да се случи. Преди седмица Христо Иванов пък съобщи, че Демократична България ще застане зад Андрей Гюров.

" Очевидно процедурата ще бъде извървяна до дъно, с какъв резултат ще стане ясно в Народно събрание. "

Панев съобщи, че няма нищо ужасно, в случай че Българска народна банка остане с досегашния си гуверньор още месец-два.

Проекторешението " пленник " на Българска народна банка

Депутатът разяснява и проекторешението за АПИ, което се трансформира в пленник на сагата с избор на нов гуверньор на Българска народна банка. По думите му обаче двете тематики не трябвало да се смесват.

" От една страна става въпрос за състезания за ремонт на пътища, които са извършени по времето на ГЕРБ. Затова е изцяло обикновено да гледаме с четири очи и повече дори " - иронично означи той.

Един от главните причини на Политическа партия за бламирането на проекторешението е потребността то да мине през правната и антикорупционната комисия.

Миналата седмица  единомислещо одобри предлагането, съгласно което АПИ ще може да разплати 50% от дължимите суми по всички контракти за поправки и зимно разчистване, както и 100% от всички отговорности за доставка и монтаж на ограничаващи системи, пътни знаци и маркировка. (Към момента Министерство на регионалното развитие може да прави единствено незабавни поправки и зимно разчистване.)

Въпреки това отчетът на комисията по този начин и не беше импортиран в деловодството. В сряда и четвъртък бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предлагането в зала се отсрочи както в четвъртък, по този начин и в петък. с указания проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива " неодобрена ". Източникът твърди, че от " Продължаваме промяната " по този метод се пробват да окажат напън върху Има Такъв Народ за избора на нов шеф на Българска народна банка. В събота да е получавал такова позвъняване.

В петък след бе взето решението предлагането да се гледа. Изненадващо, в петък от Политическа партия предложиха проекторешението още веднъж да отпадне, поради което цялата група на. По-късно ръководителят на ПГ на Демократична България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР