Моки Костадинов е знаменитият папагал, който преди броени дни обиколи

...
Моки Костадинов е знаменитият папагал, който преди броени дни обиколи
Коментари Харесай

Папагал беглец вдигна Пловдив накрак СНИМКИ

Моки Костадинов е популярният папагал, който преди броени дни обиколи Пловдив и напълно не остана неусетен. Въпреки че живее в къща за знамение и приказ, петгодишният дръпнат реши да направи почетна обиколка из Града под тепетата.

Всичко стартира на 16 септември, когато Моки излиза на нормалната си разходка из градината. Също като дома му, който е издигнат през 1926 година и е реставриран до съвършенство, градината не отстъпва по хубост. Някъде там из цветята и храстчетата изскача съседската котка и изкарва мозъка на Костадинов. Неговата естествена реакция, несъмнено, е да полети. И по този начин стартират двудневните завършения на пъстрота дръпнат.

Всъщност Моки е привикнал да бъде жител на света. Стопанката му - Мануела, описа, че се е родил в Индия, след това пропътувал дистанцията до Дубай, където тогава живеела госпожа Костадинова, а две години и половина по-късно дубайското държавно управление направило всичко допустимо Моки да стане български жител.

" Да, той обиколи света, с цел да пристигна тук, а аз обиколих всички пловдивски дървета, с цел да го намеря ", смее се Мануела.

След като хвръква от фамилната градина, Моки се насочва към близко дърво. Фасулска работа би било хващането му, в случай че бе решил да си остане там. Но папагалът поискал да си пораздвижи крилата, пък и да огледа Европейската столица на културата. Било някъде 18 ч., когато излязъл от у дома за последно и някъде към 22 ч., когато цялата се натрупала навалица от хора проследила полета на Моки до учебно заведение " Ана Май ".

Там се разиграл същински екшън. Дошла пожарна кола, която пуснала специфични железни съоръжения, с които да хване папагала, няколко момчета работили кой с каквото може, с цел да оказват помощ при специфичната акция, само че тя била безуспешна. След сигнал за пожар се наложило колата да тръгне към дадения запалил се обект. Но мъжете в алено се погрижили да повикат свои сътрудници, които да продължат незавършеното.

„ В България ме впечатлява нещо, когато е направено както би трябвало, а тук това се случва рядко ", разяснява дамата. Тя е извънредно признателна на незабавните екипи на Пловдивската пожарна за блестящата работа, която са свършили. " Не ни оставиха в ръжта, по този начин да го кажем. Бяха с нас до последно ", отбелязва Костадинова. И след още час подвикване, подбутване, дебнене и чудене птицата отново съумяла да се измъкне от многочислените погледи.

Моки си откри спирка за отмора

Лутането на Моки от дърво на дърво и от постройка на постройка провокира смесени усеща у пловдивчани. Някои при типа на красивата птица се учудват, други стартират да го снимат, да му се радват, но несъмнено най-милата реакция е тази на децата от Бутикова работилница за езици " Папагали ".

По някакво необичайно съвпадане Моки каца на дърво наоколо до едноименната детска занималня. Около постройката, измежду рисунките на папагали и цветните триъгълничета, отдадени още веднъж на чудната птица, той като някакво привидение се появява пред любопитните погледи на десетки малчугани. Тогава госпожата почнала да споделя на мъниците по какъв начин и за какво е пристигнало огромното пиле при тях.

" Той е дошъл при нас от далечните топли страни. Дошъл е да ви поздрави, като Цар Папагал, тъй като нашата работилница носи неговото име ", смее се Мануела, преразказвайки комичната преживелица.

Тя акцентира, че по време на скитането на Моки доста хора се свързвали с нея на оставените в интернет телефони, само че сигналът: " Видяхме папагал, кацнал на детска градина " Папагал ", мощно я развеселил.

Всяко странствуване има край

Да, и най-приятното и занимателно странствуване все в миналото свършва. На 18 септември Моки е спретнат от брачна половинка на Мануела - лондончанина Марк Глоувър. Чужденецът хваща птицата, разположила се на по-ниско дърво.

Майсторите от близкия градеж с наслада се притичат на помощ, давайки назаем стълбата си, а пернатият другар минути по-късно се прибира у дома за баня, ядене, заслужена отмора и мъмрене.

Help!

" Живеех си в хубав небостъргач в Дубай. Апартаментът ми се намираше на 39-ия етаж и с цел да сляза до партера, ми се постановяваше постоянно да пипвам асансьора ", стартира историята си Мануела. Слизайки до партерното помещение на постройката, на дамата й направило усещане, че шестима охранители я гледали необичайно и коментирали нещо между тях. Първия път не обърнала внимание на държанието им, само че господата ден след ден в продължение на седмица се държали по същия метод.

Една заран мъжете цъфнали на вратата на Костадинова и й споделили, че се постанова да влязат в жилището, тъй като от време на време получавали сигнал от съседите, че минути след излизането й се чувало по какъв начин от нейния апартамент някой крещи с цяло гърло " Help! " (Помощ!).

Като схванала каква е работата, пловдивчанката пуснала мъжете у дома и те видели по какъв начин артистично папагалът крещи. След комичната преживелица се наложило Мануела да покрива с чаршаф клетката на Моки, с цел да не се вълнува той от отсъствието й.

Ара е палава порода

Ара са най-големите птици измежду папагалоподобните. Те се славят като едни от най-интелигентните пернати поради способността да помнят голям брой думи. Хитростта им оказва помощ и в пакостите, защото ловко преценяват по кое време и по какъв начин да правят бели. Коравият им и закривен клюн пък благоприятства за катереното по разнообразни места и ги пази от врагове.

Как да постъпим, в случай че изгубим птица

Не е по никакъв начин прелестно да се изгуби домакински любим, само че в случай че това се случи, е добре въпреки всичко всеки да е квалифициран. Горчивият опит на Мануела и брачният партньор й ги кара да звъннат на над 30 номера на разнообразни организации за отбрана на птиците в България, само че безрезултатно. Тези, които дали всичко от себе си за връщането на Моки вкъщи, си остават момчетата от пожарната.

Снимки: Руслан Йорданов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР