Можете да ги откриете на много места в света –

...
Можете да ги откриете на много места в света –
Коментари Харесай

Защо тези борове винаги се накланят към Екватора?

Можете да ги откриете на доста места в света – високи, тънки борове, които наподобява, че порастват прави. Но учени откриха, че боровете Cook постоянно се накланят към екватора. Причината за това не е напълно ясна, написа уеб сайтът Science Alert.

Учените измервали дърветата на пет континента и за първи път документирали тип, чийто надолнище наподобява подвластен от полукълбото, в което се намират. Боровете Cook произлизат от Нова Каледония, тропически архипелаг в югозападната част на Тихия океан. Те са класифицирани за първи път по време на втората задача на капитан Джеймс Кук за околосветско пътешестване.

Боровете са известен избор при основаването на паркове и градини в доста елементи на света. Те могат да доближават височина до 60 метра и поради късите си клонове са много тесни. Но още по-характерен за тези дървета е наклонът им.

Всичко почнало като наблюдаване на смешка. Един от учените, ботаникът Мат Ритър от Калифорнийския политехнически университет, споделя, че в Калифорния и Хавай боровете като че ли се накланят на юг. Но този тип борове пораства и в Австралия, в това число известната наклонена коледна елха в град Лисмор.

За задачите на проучването си Ритър и екипът му взели ограниченията на 256 дървета в 18 области на пет континента, в това число в Нова Каледония. Учените изключили опцията растежът на дърветата да е обвързван с въздействието от различен обект като постройка или електрически дирек.

Те записали височината на всяко дърво, диаметъра на дънера, както и посоката на компаса и ъгъла на наклона. За тяхна изненада се оказало, че боровете Cook са по-систематични в наклона си от предстоящото.

Боровете имали надолнище от 8.05 градуса на юг в северното полукълбо и в противоположната посока в южното полукълбо. Под 9% от измерените дървета не отговаряли на този надолнище. Надморската широчина също е от голяма важност – колкото по-далеч от екватора порастват дърветата, толкоз по-голям е наклонът. Така че слънчевата светлина наподобява оказва влияние.

Много растения, в това число тези борове, са известни със склонността си да се накланят към източник на светлина, характерност, известна като фототропизъм. Но има и друга характерност на растенията, която им оказва помощ да остават изправени – способността им да засичат гранитацията на молекулярно равнище и затова да насочват корените и клоните си в верните направления.

Дори малко дърво да развие надолнище към слънцето, със съзряването на растението то поправя асиметрията и пораства нагоре, в случай че няма естествени сили, които да предотвратят това. Такива да вземем за пример са мощните преобладаващи ветрове в дадена посока.

Но заради някакви аргументи боровете Cook не престават да се накланят без значение какъв брой високи стават. Те са неповторими в това отношение, тъй като други типове борове от Нова Каледония могат да порастват прави без значение къде в света са засадени.

Възможно е боровете Cook да имат генетична специфичност, която им разрешава да се накланят, да търсят повече слънчева светлина в надморските ширини, които не са от естествения им хабитат. Учените обаче считат, че гравитацията и даже магнитното поле на Земята също могат да играят избрана роля.

Изследовантелите се надяват да проведат нови проучвания, които съгласно тях ще им разрешат да открият малко известни механизми, които растенията употребяват, с цел да отговорят на промени в природата.

Източник: Profit.bg.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР