Можем само да благодарим на издателите, че на пазара сега

...
Можем само да благодарим на издателите, че на пазара сега
Коментари Харесай

Излезе ново издание на Реквием“ от Верди под диригентството на Зубин Мета

Можем единствено да благодарим на издателите, че на пазара в този момент се появи още веднъж един от най-блестящите записи на  монументалната творба на Верди „ Реквием “. Записът е сбъднат преди 37  години в Ню Йорк. Реквиемът е изпълнен на 22-и октомври 1980 година в Айвъри фишер хол под диригентството на Зубин Мета, а на 24, 25 и 27 същия месец е записан. Оттогава до през днешния ден този запис се счита за една от най-сполучливите  тълкования на великата творба.

 Снимка С наслаждение слушах диска! Възхити ме на първо място визията на Зубин Мета върху творбата. Много прочувствено, само че и доста прецизно звучеше, без непотребна прочувственост, само че и с доста напрежение. За реализирането на записа той разполага с един приказен оркестър, каквато е Ню Йоркската филхармония, която откликва на всеки изискван колорит. Очарова ме хорът, чужд за мен - " Музика сакра хорус ", управителен от Ричард  Уестънбърг. Прекрасно пеене - спято и красиво, богато оцветено темброво, фино нюансирано. Разбира се, в Реквиема би трябвало доста да се приказва за солистите, а те са познати майстори в региона на вокалното изкуство. Започвам с блестящия Пласидо Доминго - в прелестна гласова форма, доста артистичен, доста постоянен, глас с неограничени благоприятни условия. Монсерат Кабайе употребява всички присъщи на нея средства - гласът й е благ, хубав, гальовен. Във финала „ Libera me “ е удивително нейното пианисимо! Всъщност нейната героиня е страдаща и примирена, спокойна, благ спокойна. Басовата партия с достолепие извършва дългогодишният солист на Метрополитън Паул Плишка, благородно и строго. Само мецосопранът Бианка Берини сякаш не е на висотата на това осъществяване, с тембъра си нейният глас се отделя, нарушава хармонията. Но все пак изцяло Реквиемът е прелестно изпълнен.

Остава да прибавя, че в приложената към диска брошура има цялостни детайлности за написването  на Реквиема от Верди. Някои обстоятелства са по-малко познати. Ето един от тях - след първото осъществяване на Реквиема в немски говорещите страни творбата се отхвърля. Критиците я намират за прекомерно оперна, с доста външни резултати. Даже огромният немски диригент Ханс декор Бюлов упреква Верди че е „ най-големият  унищожител на италианския усет “. Но единствено след няколко години Бюлов написа енергично писмо на Верди, цялостно с екстаз пред неговото творчество и извинения за недомислените рецензии против Реквиема.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР