Можем ли да видим понижаване на цените след отпадането на

...
Можем ли да видим понижаване на цените след отпадането на
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Надценките в магазините стигат до над 70%

Можем ли да забележим намаление на цените след отпадането на възбраната за импорт на зърно от Украйна? Как работи уеб сайтът за сравняване на главните хранителни артикули и допустимо ли е да има таван на цените? Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев желае таван на надценката на млечните артикули.

" Таванът е вероятен и в края на нашия мандат ние бяхме подготвени със законопроект за това. Радвам се, че постоянното държавно управление стигна до тази концепция, само че ми се искаше да не се губят толкоз месеци и още лятото да беше признат подобен план. От юли трендът се обърна и цените на храните на едро още веднъж потеглиха нагоре ", сподели някогашният длъжностен министър на стопанската система Никола Стоянов.

Надценките в магазините стигат до над 70%.

Гостът показа, че могат да стигнат и до повече. Според него това е проблем, наслояван дълги години и би трябвало систематично да се борим с него. Стоянов описа и за уеб страницата за наблюдаване на цените на храните, акцентирайки че той не е обновяван от май месец, което значи, че контролът е безстопанствен.

" Нищо не е направено за развиването на уеб страницата. Ние го направихме в доста къс период и сигурно доста неща могат да се подобрят. Надявам се да продължат да го развиват. Видно е, че

цените още от средата на лятото са тръгнали нагоре и упованията са да продължат да порастват.

След решението за украинското зърно също не чакам рухване на цените. Официално възбраната падна, само че импровизирано тя си остава ", разяснява някогашният длъжностен министър на стопанската система в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че всеки месец ще получаваме по 40 млн. в хазната, с помощта на рухване на възбраната за украинско зърно.

Стоянов дефинира това изказване като безусловно погрешно.

Според него инфлацията отново потегля нагоре и това ни отдалечава от Еврозоната. Той е безапелационен, че това би трябвало да се изведе като приоритет от държавното управление и последователен надзор на цените.

" Взимат се проинфлационни ограничения. Например, битката за анулация на дерогацията.

Когато ние предадохме постовете си, цените на горивата бяха по 2,40 лева, а в този момент са 2,90 лева

Това е сериозна проинфлационна мярка, тъй като се отразява на всички артикули ", акцентира Стоянов.

Той показа, че при решението на " Лукойл " има два разновидността. Първият е, в случай че има подготвеност и съумеят в 30-дневен период да минат на неруски недопечен нефт, което ще се отрази в качване на цените, само че не доста. Вторият вид - да нямат такава техническа опция и

единствената опция е импорт на горива, когато към този момент ще се вдигнат цените с доста.

Никола Стоянов засегна и тематиката за военната помощ за Украйна. Той уточни, че до момента в който е бил министър на стопанската система, не сме продавали непосредствено оръжията си.

Неговият правоприемник на поста Богдан Богданов сподели, че чакаме годишна инфлация от 8%, само че Стоянов се съмнява в това изказване.

" Не бих си разрешил да дам оценка на работата му, само че поисквам кураж. Трябва повече да се извърнат към потребностите на българските жители, а не толкоз към външната политика ", съобщи в края на диалога някогашният длъжностен министър на стопанската система.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР