„Можем ли да очакваме следващият доклад за България по Механизма

...
„Можем ли да очакваме следващият доклад за България по Механизма
Коментари Харесай

Емил Радев попита комисар Юрова: Следващият мониторингов доклад последен ли ще за България?

„ Можем ли да чакаме идващият отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция да бъде финален?”, попита българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Емил Радев. Въпросът му бе насочен към Вера Юрова, комисар за правораздаването, потребителите и равенството сред половете, в границите на замяна на отзиви с членове на Европейския парламент.

Емил Радев посочи, че в продължение на години България и Румъния са били залъгвани, че противоречивият и дискриминационен механизъм ще отпадне незабавно щом страните изпълнят нужните критерии. „ През годините бяха посочвани избран брой позитивни отчети от страна на Европейска комисия, промени, които да бъдат подхванати, съществуване на политическа воля у страните и така нататък Самият ръководител Жан-Клод Юнкер неведнъж също е обещавал, че този мониторинг ще отпадне до края на сегашния мандат на Европейска комисия, който завършва в края на октомври. Предвид оферти предходната седмица от Европейската комисия общоевропейски механизъм за върховенството на закона, използван за всички държави-членки, мониторинговият механизъм за България и Румъния би трябвало да отпадне “, изрично настоя българският евродепутат. Според него механизмът е демонстрация на двоен стандарт по отношение на двете страни, какъвто се следи и във връзка с качеството на храните в Източна Европа.

„ Аз мога единствено да повторя това, което сподели ръководителят Юнкер, че механизмът би трябвало да отпадне при положение, че държавите-членки приключват промените и следват рекомендациите. Това е доста натоварен развой сред комисията и държавите-членки”, съобщи в отговор комисар Юрова, като добави, че към момента не е настъпил краят на октомври.

Относно двойните стандарти при храните тя осведоми, че се прави всичко допустимо, с цел да се противодейства на този проблем. По време на полемиката беше регистрирано, че Европейската комисия е изготвила методология за тестване на храните, дала е 2 млн. евро на националните контролни органи за осъществяване на съответните разбори, както и е излязла с правно мнение, съгласно което порочните практики са противозаконни и би трябвало да бъдат глобени.

Еврокомисарят акцентира, че от януари 2020 година ще бъде препоръчан и правилник, с който ще се усъвършенства трансграничното съдействие сред асоциациите на потребителите, тъй че те да могат са работят дружно против нарушавания на европейското законодателство, свързани с двойни стандарти при храните.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР