Можем ли да очакваме и има ли основание за поскъпване

...
Можем ли да очакваме и има ли основание за поскъпване
Коментари Харесай

Да очакваме ли по-скъпи горива за Великден?

Можем ли да чакаме и има ли съображение за повишаване на горивата преди Великденските празници?

" Няма да има повишаване, цените са много постоянни. В последните два месеца няма някакво покачване. В момента междинната цена на бензина е към 2,54 - 2,55 лева, а междинната цена на дизела е 2,71 - 2,72 лева В кратковременен проект дизелът може да падне с 1-2 стотинки, а бензинът да скочи с 1-2 ст., само че това е нещо минимално. Цената на газта е 1,15 лева приблизително, на някои места има малко по-висока, само че другите вериги - друга цена ", сподели Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в студиото на " България заран ".

По думите му през лятото газта става по-евтина.

" От 1 април цената на метана е по-ниска с 6-7%, тъй че това ще са цените сега - от 2,29 до 2,70 лева В момента нашата рафинерия има 30% растеж на дизеловото гориво по отношение на предходната година и растеж на производството на бензин. Докато работи нашата рафинерия, няма никакви терзания, че нещо ще се случи на нашия пазар ", добави Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той показа, че пазарът сега е спокоен: " Поне за идващите 3-4 седмици няма да виждаме някакви високи цени или по-различно от това, което е сега. "

" Да се бърка страната с някакъв тип обезщетения на база свръхпечалби не е доста правилно от страна на бизнеса. Никой не гледаше свръхзагубите, които бяха трупани по време на пандемията. Така че загубите, които се трупаха тогава, би трябвало да се компенсират по някакъв метод. Комисия за защита на конкуренцията стартира да работи, видяхме, че има и ново известие за най-голямата компания. Тя сега не си разрешава да прави това, което си позволяваше да прави в последната година и половина ", посочи Димитър Хаджидимитров.

Попитан какво значи, че държавният запас ни изненадва с нови мегапоръчки, той отговори: " Това значи още веднъж източване на 200-300 млн. от държавния бюджет. Играта е една и съща в последните 10 години. Имаше опити да се трансформират тези неща, само че очевидно хората по-трудно взимат решения. "

Хаджидимитров напомни, че от страна на Руската федерация има възбрана за изнасяне на нефтопродукти към Украйна.

" От 1 март стопираха много търговци и те се преориентираха да доставят от други дестинации, много по-скъпи. Пазарът, който държахме ние в Украйна, сега се държи от Турция. Загубихме един много сериозен пазар ", добави той.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР