Можем ли да направим извода,че демокрацията победи на първия тур

...
Можем ли да направим извода,че демокрацията победи на първия тур
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Купеният вот в циганските махали намаля, ромите заминаха за Германия

Можем ли да създадем извода,че демокрацията победи на първия тур на локалния избор? Имаше ли изненади в това гласоподаване и мотив за празненство на гражданското общество, заради постигнатият ненадейно от социолозите добър резултат за Борис Бонев и "Спаси София "? По тези и ще въпроси, пред "Новини.бг. " разяснява старши анализаторът от „ Център за проучване на демокрацията” Тихомир Безлов, който следи зорко изборните процеси у нас от години.

В целокупност, резултатите от този избор бяха предстоящи, само че на места има дребни изненади. В доста дребни градове несъмнено не може да се каже, че има празненство на демократичните процедури. Виж, в София и Пловдив се получиха забавни резултати. Можем да твърдим към този момент, че в случай че не празненство, то сигурно има светлина за гражданското общество. Но пък бързам незабавно да направя ангажимента, че в България няма доста жители, защото хората би трябвало да са задоволително богати, с цел да бъдат определяни като жители. Погледнете какво са междинните приходи в София, а по-късно във Видин или Монтана. Така че чисто официално видяно, този фактор стои в основата на всичко, в това число и на изборите.

Нищо изключително, друго и изненадващо не се случи на първия тур на изборите през вчерашния ден. Това е добре, тъй като няма кой знае какви земетресения, нито пък престъпни изяви, които проследявам от години. Да признаем обаче, че тази година видяхме особена интензивност във връзка на заподозряни в пазаруване на гласове кметове. Преди имаше единствено един подобен случай - в Галиче. Сега в килиите са повече управници тук-там, за които импровизирано от дълго време се знаеше, че се вършат такива търговии. В Несебър кметът и от килията съумя да завоюва 4-ти мандат. За страдание има много градове, в които локални феодали се разпореждат безпардонно с хората.

Дали това може елементарно да се преодолее? Много мъчно, тъй като сходни явления са присъщи за бедните общества, в които демократичните институции са изкривени. И това мъчно може да се промени, защото икономическият пиедестал и крив. За страдание, бедността наистива в този случая е недостатък.

Купуването на гласове в ромските махали обаче спадна. Защото, съгласно всички интернационалните статистики, в последните години българските роми всеобщо емигрират и в Германия, Испания, Италия са повече, в сравнение с в махалите тук. Ето по този начин се открива и огромна загуба ва тези гласове у нас.

При партийният избор аз не виждам изненади - ГЕРБ се освобождават от свои феодали по места, Българска социалистическа партия ни твърдят, че са положителни и всичко им е наред, градската десница се показа добре, само че не призна за вътрешните проблеми, които я раздират, изобщо, напълно в границите на познатото у нас - всеки от своята камбанария се вижда като съумял на този избор. Но аз от години проследявам изборите у нас и не си припомням случая, в който някой партиен функционер да си е признал провалянето, даже при доста тежки загуби.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР