Можем ли да горим 500 калории нощем, без да правим

...
Можем ли да горим 500 калории нощем, без да правим
Коментари Харесай

Отслабва ли се по време на сън?

Можем ли да горим 500 калории нощем, без да вършим изпитание? Оказва се, че е изцяло постижимо, в случай че се наспиваме добре. Ето няколко правила, които ще ни обезпечат първокласен сън.

Прохладна спалня

Колкото по-хладна е стаята, в която спим, толкоз повече сила е нужна на организма за поддържане на оптимална температура на тялото. А това води до загуба на калории. Както демонстрират проучвания, сънят в ветровито помещение подкрепя метаболизма, което има удобен резултат и денем. За да бъде реализиран този резултат, оптималната температура не трябва да надвишава 20 градуса, само че в летните горещини компромисен вид са 24-25 градуса.

Малко протеини преди сън не вредят

Нощното хранене е нездравословно? Може би, в случай че става дума за изобилна вечеря, богата на въглехидрати и захар. Леката закуска, която съдържа 30 грама протеин (чудесен вид са 150-200 г извара), половин час преди лягане, задейства метаболизма и ни застрахова против нощни нападения към хладилника.

Без алкохол

Фазата на бързия сън (80-90 минути след заспиване) е времето, в което тялото ни изгаря най-вече калории. Този развой може да се реализира, в случай че организмът ни не е зает с преработката на алкохола, който сме консумирали преди лягане. Ако желаеме да горим калории и по време на сън, е добре да спрем потреблението на алкохол 2-3 часа преди лягане.

Лека вечеря

Причините са същите като при алкохола – в случай че преядем на вечеря, вместо да горим калории във етапа на бързия сън, тялото ни ще е ангажирано с метаболитни процеси. Освен това изобилното и късно ядене е съпроводено с инсулинов пик, който не е от изгода нито за здравето, нито за фигурата ни. Добре е вечерята да е ранна (не по-късно от 2-3 часа преди лягане) и лека.

Смартфоните и таблетите са табу

Без интернет в спалнята е предписание, което мъчно можем да следваме, само че в огромна степен дефинира качеството на съня ни. Синята светлина, която се излъчва от устройствата, вреди на синтезирането на мелатонина – хормонът, който контролира циркадните ни ритми (биологичния часовник) и дава отговор за скоростта на метаболитните процеси. Четенето на книга преди сън е доста по-здравословен, релаксиращ вид.

Наистина тъмно

Ако не можем да си осигурим плътна мрачевина в спалнята, можем да се снабдим с маска за сън. Дори слабият източник на светлина пречи на синтеза на мелатонин и с времето води до струпване на непотребни мазнини. Тъмнината е най-добрият съюзник на здравия сън.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР