Можем да спорим много по забавянето, но тази година искам

...
Можем да спорим много по забавянето, но тази година искам
Коментари Харесай

Борисов поиска от строителя на газовата връзка с Гърция да е готов до края на годината

" Можем да спорим доста по забавянето, само че тази година желая да стане газопровода. Защото това ни е стратегически план, от който ни зависи диверсификацията ". Това сподели през днешния ден министър председателят Бойко Борисов на шефа на гръцката компания ICGB, която построява интерконектора, свързващ газовите мрежите на България и Гърция.

Целта на връзката е да обезпечи опция на съветския газ по друг маршрут и от разнообразни източници. Идеята за интерконектора е на повече от 10 години, а действителната работа по реализацията му стартира през май 2019 г.

По контракт газовата връзка трябваше да е подготвена през април тази година, само че компанията строител изиска удължение на периода до края на годината, което още не е утвърдено. Днес Борисов получи уверения, че до края на годината тръбите ще са подземен и по тях ще върви газ.

По време на днешната ревизия Борисов беше придружаван от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя беше натоварена да провежда в изборния си регион Кърджали акция, рекламираща газификацията, тъй че града да получава газ от новото трасе.

Премиерът научи, че се работи без отмора, само че теренът не е по никакъв начин лек, като има и планувано прекосяване под язовир " Студен бунар " и река " Марица ". " Времето ще е хубаво, по този начин сме го поръчали, тъй че по автомагистралите, в това число и по газовите автомагистрали, всичко ще върви на цялостни обороти ", пошегува се Борисов. Премиерът разпореди на министрите на енергетиката и стопанската система, които го придружаваха, да оказват цялостно подпомагане на строителя.

Интерконекторът би трябвало да свърже българската газопреносна мрежа с гръцката и с Трансадриатическия газопровод (TAP) и по този начин да подсигурява доставки от източници, разнообразни от съветската държавна компания " Газпром ".

Когато връзката бъде подготвена, по нея ще може да се придвижват 3 милиарда куб. м природен газ годишно. При пазарен интерес, потенциалът може да бъде повишен до 5 милиарда куб. м. Годишното ползване на газ в България е към 3 милиарда куб. м.

До момента потенциал са резервирали пет компании. Американската Linden Energy е резервирала 276 млн. куб. м за интервал от 20 години. За същия период потенциал е запазен и от " Булгаргаз " и гръцката ДЕПА (200 млн. куб. м). Италианската Edison е резервирала 100 млн. куб. м, само че за по-кратък период. Азерската компания SOCAR също има запазен потенциал.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР