“Можем да се адаптираме и развиваме. Останете в безопасност. Останете

...
“Можем да се адаптираме и развиваме. Останете в безопасност. Останете
Коментари Харесай

Българският олимпийски комитет е притеснен за подготовката на спортистите за Токио

“Можем да се приспособяваме и развиваме. Останете в сигурност. Останете мощни. В това сме дружно. " Думите са на спринтьорката Ивет Лалова, която е устремена към петото си присъединяване на олимпийски игри. Предизвикателствата пред нея и останалите български спортисти, гледащи към Токио 2020, обаче са огромни. Те би трябвало да се приготвят за олимпийските игри в условия на изолираност и неспособност за пълноценни тренировки поради ограниченията, взети против разпространяването на ковид в Европа.

Засега МОК и организационният комитет не престават да настояват, че игрите ще се проведат по проект от 24 юли до 9 август. Само четири месеца преди началото огромна част от състезателите се приготвят както в никакъв случай до момента - в домашни условия и около липса на надпревари.

" Следим ситуацията и знаем всеки наш спортист къде е и какво прави. Те обаче са на първо място жители и би трябвало да съблюдават взетите ограничения ", съобщи ръководителят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов пред " Дневник ".

" Ясно е, че тренировките не са пълноценни. Международната федерация е подготвила и изпратила до състезателите методология по какъв начин да поддържат форма ", сподели още той.

Българският олимпийски комитет (БОК) е в непрекъснат контакт с министерството на спорта (ММС) и с федерациите, твърди генералният секретар на организацията Белчо Горанов. " Дневник " изпрати в понеделник въпроси по тематиката до министерството, само че досега няма отговор.

" Много сме обезпокоени по какъв начин ще се приготвят спортистите. Най-важното е да са здрави и несъмнено, да демонстрират дисциплинираност ", сподели Горанов.

" Доколкото знам, има направени проекти и сега състезателите упражняват за физическа подготовка. Когато завърши изключителното състояние, ще преценим по какъв начин да действаме ", съобщи той. По думите му една от концепциите е да се провежда лагер за спортистите на някоя от базите, само че за задачата ще би трябвало всички те да се изследват за ковид и да са с негативни резултати.

" Най-важното е да се съобразим с решенията на националния щаб и да не си мислим, че знаем повече от тях. Има неща, които са по-големи от нас ", сподели Карамаринов.

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева има вяра, че българските състезателки ще запазят форма. " Надявам се допустимо най-бързо да се оправим и да влезем в темп. Мисля, че надпревари ще има, или по-точно доста желая да е по този начин. Момичетата имат задания от треньорите и доколкото е допустимо вършат тренировки. Има метод и система, която допустимо минимум да излезем от форма ", сподели Раева в изявление, оповестено във " Facebook " профила на федерацията.

Според Горанов позицията на БОК е, че игрите би трябвало да се проведат по проект. " Организаторите дават увещание, че дотогава няма да има и помен от вируса. Големият въпрос е обвързван с квалификационния развой, защото доста квалификации бяха анулирани. Има спортове, които разрешават да се направи класиране по отношение на ранкинга, само че в други това не е допустимо ".

Карамаринов е сигурен, че поради събитията в случай че игрите в Токио се проведат това лято, резултатите на спортистите ще са по-слаби.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР