Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко

...
Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко
Коментари Харесай

Очаква ни сухо и горещо лято


Можем да чакаме релативно изсъхнало и топло лято. Много малко евентуално е то да се окаже дъждовно, с значителни превалявания. Такива ще има, само че те ще бъдат относително малко като общо количество за сезона и по-рядко от естественото, а под обикновено се схващат междинните стойности за 30-годишен интервал. Това съобщи пред " БГНЕС " доцент доктор Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките.

Доц. Господинов посочи, че правейки прогноза за лятото, синоптиците в действителност предвиждат сезона като цяло, а не какво ще бъде времето в някой съответен ден или седмица, а предвиждането им е за избран район. От метеорологична точка обаче лятото се схваща като трите най-топли месеци в годината и се разграничава от астрономическото лято, което стартира от деня на лятното слънцестоене – 21 юни и продължава до есенното равноденствие в края на септември.

Прогнозата за изсъхнало и топло лято обаче не ни освобождава от това да бъдем подготвени и за гръмотевични стихии и интензивни къси превалявания, присъщи за сезона, предизвестява синоптикът. " Развитието на процеси на конвекция, които водят до гръмотевични стихии с интензивни краткотрайни превалявания, съпроводени постоянно с градушки или мощен вятър, са особено събитие за региона на България. Всички, на които тези феномени могат да застрашат стопанската активност, би трябвало да бъдат готови. Това не са изключителни феномени за страната, за основаването на които има условия, изключително през месеците май и юни ", изясни доцент Господинов, предупреждавайки за това, че сезонните прогнози са вероятностни и не изключват нито един сюжет за развиване на времето.

" В едни елементи на земята сезонът ще се окаже релативно топъл, а в други – релативно леден ", акцентира специалистът във връзка климатичните процеси. Метеорологът е безапелационен – България и районът не вършат изключение от световната наклонност за стопляне през последните десетилетия.

" Тази години институтът разгласява един документ – годишен хидрометеорологичен бюлетин за България, където се обобщава и синтезира развиването на времето в цяла една година, което разрешава да се създадат някои климатични систематизирания. Например, каква е била междинната годишна температура за страната, въз основата на редица станции на метеорологичната работа за дълг интервал от време. Оказа се, че 2019 година е най-топлата през последните 90 години. Отклонението, приблизително за страната, е плюс 2 градуса от климатичната норма за интервала от 1961 година – 1990 година ", изясни доцент Господинов.

За процесите на световното стопляне свидетелства и още една статистика. Петте най-топли години за страната ни са се случили единствено през последните 30 години.

" Това е една илюстрация по какъв начин последните десетилетия климатът е релативно по-топъл по отношение на предходните десетилетия ", безапелационен е специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР