Може ли звездният спектакъл да е опасен за живота на

...
Може ли звездният спектакъл да е опасен за живота на
Коментари Харесай

Може ли звездният спектакъл да е опасен за живота на Земята?

Може ли звездният театър да е рисков за живота на Земята? Ако се окаже, че Земята е изправена пред конфликт с метеорит, може да се провежда галактическа задача, която да доближи до него и да го отклони в друга орбита. Досега такава не е имало, само че се работи интензивно в тази посока. Това обясниха учените от Института по астрономия в границите на акцията “БАН показва своите институти ”.

 
700 000 са изследваните метеорити, които кръжат на орбита сред Юпитер и Марс. Звездният театър обаче може да е рисков за живота на Земята, споделя проф. Невена Маркова от Института по астрономия при Българска академия на науките: " Именно заради това се постанова да се прави непрестанно следене на метеоритите в Слънчевата система. Имаме сътрудници, които се занимават с това. Например наблюдават един метеорит, който е трети по величина в пояса и предходната година е минал доста покрай Земята. Очаква се, че в края на това столетие ще се върне още веднъж ".
 
Според проф. Маркова, в случай че се окаже, че даден метеорит заплашва живота на Земята, може да се провежда галактическа задача, която да доближи до него и да го отклони в друга орбита. Досега такава не е имало, разясни проф. Таню Бонев, само че се работи интензивно в тази посока: " Едно от изискванията да може да се отклони метеорит е доста добре да се познават неговите свойства на повърхността, тъй като в случай че да вземем за пример би трябвало да кацне върху метеорит, би трябвало да знаем по какъв начин да се закрепим върху него ".

 
Астероидите, които пресичат орбитата на Земята, са хиляди, само че положителната вест е, всички, които са по-големи от един километър, към този момент са открити, сподели още проф. Бонев: " Има една единствена съответна заплаха за близкото бъдеще - това е метеоритът Апофис, който през 2035 или 2036 година ще се приближи доста покрай Земята, а дали ще я удари зависи от това по какъв начин той ще премине близо до Земята шест години по-рано, през 2029 година "
 
За да се защищити Земята, тези метеорити би трябвало да се следят и учат доста дълго време, да се знаят точните им орбити, с цел да може при положение на заплаха да се реагира в точния момент. Това е част от работата и на българските учени от Института по астрономия при Българска академия на науките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР