Може ли военнопрестъпник да оглави Съвета за сигурност на ООН?На

...
Може ли военнопрестъпник да оглави Съвета за сигурност на ООН?На
Коментари Харесай

Бойкот на Съвета за сигурност на ООН срещу ръководството на Русия

Може ли военнопрестъпник да оглави Съвета за сигурност на Организация на обединените нации?

На 17 март 2023 година Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин за " противозаконна депортация " на украински деца - обвиняване във военно закононарушение. И все пак на 1 април Русия на Путин ще поеме председателството на най-мощния интернационален орган.

Въпреки че това звучи като жестока първоаприлска смешка, не е по този начин. И в продължение на 30 дни - колкото е ротационното председателство на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - светът ще бъде групово опозорен, защото разрешава на империалистическа Русия на Путин да поеме тази управителна роля. Освен в случай че не създадем нещо, с цел да го спрем, с цел да покажем, че това не може да бъде нормалната процедура.

Учат ни да гледаме на историята по доста двоен метод - някои се съпротивляваха, а други сътрудничеха; или някои правеха положително, а други неприятно. Но истината е, че множеството от нас са пасивни, или гледат встрани, или просто изчакват, до момента в който водят вежлив диалог на вечеря за това какъв брой отвратителни са актуалните събития. Всички сме били отговорни за това - само че не и този път. Този път сигурно не можем да гледаме настрана.

Но макар че прекъсването на Русия може да наподобява като невъзможна задача, има доказателства, че акциите, водени от жители, могат да повлияят на работата на интернационалните организации. И въпреки че процесите в Организация на обединените нации се нуждаят от дълбока промяна, има метод да се отстоява демокрацията в тези зали на властта.

„ Атлас “, световното гражданско придвижване, което ръководя, направи това през 2021 година, провеждайки сензационни световни предварителни избори, с цел да разклати непрозрачността на процеса на избор на общоприет секретар на Организация на обединените нации. И с помощта на съгласуваните старания на хиляди хора по цялата планета, ние накарахме Общото заседание да обърне внимание на нашия претендент за общоприет секретар на Организация на обединените нации.

По същия метод в този момент, до момента в който учените изследват и прокарват аргумента, че " агресор " не може да заеме председателския пост, светът към момента може да блокира Русия да свърши каквото и да било в границите на своя един месец по сходен метод.

Само си помислете, в случай че нацистка Германия на Адолф Хитлер, Ирак на Садам Хюсеин или Чили на Аугусто Пиночет бяха поели управлението на Съвета за сигурност - това щеше да е необикновено. " Щеше да ми се гади от гняв " - сподели татко ми, който беше видял по какъв начин личният му татко е депортиран в лагери по време на Втората международна война. А когато го попитах дали счита, че сходно нещо би било допустимо, той отговори: " Хората в никакъв случай не биха разрешили това да се случи. " След това му описах за Русия...

Съветът за сигурност не е просто фамозен орган, който има властта на " трибуната на хулигана " ; той " носи главната отговорност, според Устава на Организацията на обединените народи, за поддържането на интернационалния мир и сигурност ". Въпреки това органът от дълго време е станал жертва на невъзможност и минусите му в никакъв случай не са били по-очевидни. Както съобщи украинският президент Володимир Зеленски: " Къде е сигурността, която Съветът за сигурност би трябвало да подсигурява? Няма сигурност. "

Така че би трябвало да се попречи на Русия да окупира Украйна и да демонтира това, което е останало от интернационалния ред - като се стартира от председателството през идващия месец.

И в тази тенденция „ Атлас “ стартира акцията " Бойкот на Организация на обединените нации против Русия ", настоявайки най-малко седем от 15-те страни членки на Съвета за сигурност да бойкотират органа през целия април, като по този метод блокират опцията Русия да прокара каквото и да било. Постоянните членове на органа постоянно могат да постановат несъгласие по въпроси всъщност, само че това не важи за процедурните, за които е нужен единствено " позитивен избор на девет членове " според краткотрайния процедурен устав и обвързваните с него процедурни разработки.

Като се има поради предходната им поддръжка за краткотрайното премахване на Русия от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, измежду страните, които е по-вероятно да поддържат тези старания, са трите непрекъснати членки Съединени американски щати, Обединеното кралство и Франция. Също по този начин са и петте ротационни членки - Албания, Еквадор, Япония, Малта и Швейцария. А в случай че седем от тези осем страни не се явят на нито една от сесиите, това би означавало, че председателството на Русия ще се окаже изцяло безсмислено.

Това би основало и мощен облик.

Образите могат да въплъщават духа на една ера, на предизвикването. От фотосите на изкачващите се по Берлинската стена до тези на Саудитска Арабия, която започва своя " съвет на девойките ", формиран от 13 мъже. Моментите, запечатани във времето, илюстрират непрекъснатата битка сред светлината и мрака, свободата и принудата. В този миг имаме силата да покажем, че демократичните народи са заели позиция, а фотографията на празната зала на Съвета за сигурност може да бъде нашето удостоверение пред историята.

Това обаче би било единствено краткосрочно решение.

През ноември 2023 година Китайската национална република ще поеме председателството, което значи, че друга страна, приета от самата Организация на обединените нации за отговорна за злоупотреби, които могат да се приравнят на закононарушения против човечеството, ще я управлява. И въпреки че тази техника може да се употребява толкоз постоянно, колкото е належащо, би трябвало да се направи повече.

Липсата на демократични процедури в Организация на обединените нации, отводът да се включат жителите и неспособността ѝ да взема обвързващи решения по доста неотложни въпроси - в това число отговори на властническите водачи, извършващи закононарушения по целия свят - би трябвало да бъдат преодолени.

Невероятна поддръжка бе оказана на украинците на фона на непрекъснатите експанзии и войни на Русия до момента. И ние би трябвало да подсигуряваме, че до момента в който Русия към момента има място на масата, тя ще седи там единствено със своя сътрудник в закононарушението - Китай. Дължим го на хората в Украйна, Хонконг, Тибет, Синдзян и на всички, измъчвани от авторитаризма.

Не можем да стоим пасивно или безучастно. Този път дано потвърдим, че татко ми е прав. /БГНЕС

--------

Коломб Каен-Салвадор за „ Политико “

Авторът е съосновател на световното гражданско придвижване " Атлас ", а преди този момент е съосновател на паневропейската партия " Волт ".
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР