Може ли някой ден упражненията да бъдат заменени с едно

...
Може ли някой ден упражненията да бъдат заменени с едно
Коментари Харесай

Кога и дали ще можем да сменим фитнеса с едно обикновено хапче

Може ли някой ден упражненията да бъдат сменени с едно просто хапче?

Може да звучи като малко наивна концепция от някоя мързелива дистопична версия на бъдещето, само че е и концепция, която се изследва от редица учени. И към този момент разполагаме с обещаващи резултати.

Но въпреки всичко това хапче не е предопределено за мързеливите – в действителност един от огромните тласъци зад проучванията в тази посока са хора, които не могат да спортуват, само че биха имали изгода от спорта: възрастни, хора с тежко затлъстяване, парализирани хора или такива, които се възвръщат от интервенция.

Редовните извършения са едно от най-хубавите „ медикаменти “ за вашето тяло, изключително когато става въпрос за закъснение на стареенето. Също по този начин физическата активност постоянно има удобен резултат върху кръвното налягане, сърдечната периодичност, тонуса, телесните мазнини, психическия тонус и когнитивната заостреност. Въпреки че наподобява малко евентуално учените в миналото да съумеят да намерят безспорен сурогат на същинското физическо натоварване, те се интересуват дали медикамент може да провокира някои от по този начин нужните молекулярни процеси, които се задействат от извършения, само че без физическа интензивност.

Едно забавно изследване от 2017 година търси да види дали физическия тонус на мишките може да бъде усъвършенстван просто посредством приемане на два препарата, известни като GW501516 и GW1516, които се продават на черния пазар като противозаконни стимуланти.

След като ги одобряват в продължение на 8 седмици, мишките към този момент могат да тичат на бягаща пътека 70% по-дълго от контролите – т.е., над 100 минути по-дълго. Препаратите работят посредством активиране на генен път, който пречи на захарта да бъде източник на сила по време на подготовка и кара мускулите да изгарят мазнини вместо нея.

Този тип фитнес обаче е единствено един аспект на физическата кондиция. По-скорошно изследване на Токийския медицински и дентален университет, оповестено в Bone Research, създава ново хапче, което имитира измененията в мускулите и костите, които настъпват вследствие на извършения.

Известно като локамидазол, лекарството, производно на аминоиндазол, също е тествано върху мишки като по този начин се потвърждава, че подтиква растежа на мускулните кафези и клетките, които образуват кости (остеобласти), като в същото време потиска растежа на кафези, резорбиращи (резорбцията е прекосяването на разнообразни субстанции в кръвта и лимфата) костите (остеокласти). На доктрина това допуска, че лекарството е пособие за обезпечаване на изгодите от упражненията за подсилване на костите и мускулите.

Друго изследване, оповестено по-рано тази година в списание Nature, съумява да дефинира молекула в кръвта, която се създава по време на подготовка. След като дават на мишки тази молекула, те откриват, че те понижават приема си на храна и имат по-добър метаболитен профил.

Досега огромна част от проучванията в тази посока са на равнище проби върху лабораторни животни и към момента има доста малко откриватели, които тестват подобен тип препарати върху хора.

Може също по този начин да е явно, че всяко проучване се занимава единствено с един аспект на това по какъв начин упражненията са от изгода за тялото: едно може да е в положение да се оправи с общия тонус, а друго може да бъде потребно за костите – само че ще може ли в миналото едно хапче да обезпечи всички сложни преимущества на упражненията? Изглежда малко евентуално – само че не и невероятно.

Всеки случай, сигурно наподобява, че има някакъв капацитет да се помогне на хора, приковани към леглото или в друго положение, което нарушава способността им да се упражняват.

Историята на фитнеса е една от най-разнообразните.

През 40-те години на предишния век докторът по медицина и бежанец от Австрия на име Ханс Краус стартира да тества деца в Съединени американски щати и Европа за това така наречен от него „ мускулна форма “ (с други думи, мускулна функционалност). Чрез своите проби той открива, че децата в Съединени американски щати са доста по-малко физически способни от европейските деца. Круас разгласява някои тревожни публикации в разнообразни списания и притегля вниманието на някои авторитетни хора, в това число сенатор от Пенсилвания, който предава констатациите на президента Дуайт Д. Айзенхауер. Президентът е „ шокиран “ и основава поредност от конференции и комитети за разрешаване на казуса, а през юли 1956 година основава и Президентския съвет по фитнес за младежи.

В Гърция физическата форма се счита за главен съставен елемент на здравословния живот и за мъжете е норма да посещават гимнастически салони. Физическа валидност също се смятат от първостепенно значение за способността на нацията да образова ефикасни бойци. Отчасти заради тези аргументи проведените фитнес режими съществуват през цялата известна история и доказателства за тях могат да бъдат открити в доста страни…

Фитнес залите, каквито ги знаме през днешния ден, стартират да стават все по-често срещани през 19 век. Индустриалната гражданска война довежда до по-заседнал метод на живот за доста хора и обществото стартира да осъзнава, че това има капацитет да бъде нездравословно за здравето. Този фактор е основно мотивиращ за образуването на придвижване за физическа просвета, изключително в Европа и Съединени американски щати. Това придвижване се застъпва за нараснали равнища на физическа валидност за мъже, дами и деца и се стреми да направи това посредством разнообразни форми на активност на закрито и навън. В доста връзки по този начин се слагат основите на актуалната фитнес просвета.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР